Historien om Vakre jente av Rachel Simon

Tittel: Historien om Vakre jenteHistorien om vakre jente
Forfatter: Rachel Simon

Utgitt på Silke Forlag 2012
Originaltittel: The Story of Beautiful Girl (2011)
Oversatt av Lisa Vesterås
Kilde: Egen bok

Mot slutten av den kvelden som forandret alt, sto enken på verandaen og så etter den unge kvinnen som ble ført nedover oppkjørselen og inn i bilen. Jenta gjorde ikke motstand, bundet som hun var. Ikke ropte hun heller, ut i den kjølige høstluften, så legen og assistenten trodde nok de hadde vunnet. Men det de ikke visste – da bildørene slo igjen og motoren ble slått på og sjåføren kjørte nedover den gjørmete åssiden mot veien – var at enken og jenta i baksetet hadde lurt dem. […] Hun var bekymret for mannen som hadde forsvunnet […] Da hørte hun lyden som legen ikke hadde lyttet etter. Lyden som skulle knytte henne til denne jenta for alltid, og aldri la henne glemme mannen. Det var den søte lyden av en fremmeds pust. En sovende fremmed. Et barn.

En natt i 1968, Pennsylvania i USA: Det banker på døren til Marthas hus og utenfor står en mann og en kvinne – de sier ikke et ord, men Martha bestemmer seg for å ta mot til seg og inviterer dem inn. Da først oppdager hun at kvinnen holder et nyfødt spebarn. Det Martha ikke vet er at disse to har rømt fra en institusjon i nærheten og at de blir forfulgt. Da vaktene finner dem, gjemmer paret barnet, mannen rømmer og idet kvinnen blir ført bort, hvisker hun til Martha: «Hold henne skjult…»

Og så følger vi disse fires skjebner opp gjennom årene. Vi får lese om uverdige forhold på institusjoner, om en døv mann på rømmen – som blir misforstått og tatt for å være en tomsing fordi han ikke klarer å gjøre seg forstått. Og vi følger Martha og den lille jenta mens de holder seg skjult og jenta vokser opp.

Dette skulle være en fantastisk flott og vakker bok – men den falt ikke i smak hos meg. Tiden fra jenta ble plassert hos den gamle damen og til slutten av boka var til tider utrolig kjedelig å lese seg gjennom, og det ble endel skumlesing. Handlingsmønsteret var veldig forutsigbart, og selvfølgelig var slutten akkurat slik jeg hadde sett for meg idet jeg leste de aller første sidene i boken.
Av andre har jeg forstått at noe av det som gjorde inntrykk med boken, var innsikten man fikk ved å lese om behandlingen man fikk på institusjoner på denne tiden – men i lys av min interesser for saken, var dette noe jeg allerede visste. Kanskje det var noe av grunnen til at den ikke satte sine spor i meg –  så nei, dessverre ingen stor leseropplevelse for min del…

En tanke om “Historien om Vakre jente av Rachel Simon

  1. For en flott omtale! Jeg måtte sjekke ut min egen omtale av boken, for jeg hadde en følelse av at jeg var mer begeistret enn deg. Det var jeg, siden jeg ga den en 6`er. jeg likte også de delene som beskrev institusjonen og forholdene der best.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *