Helbrederen av Antti Tuomainen

HelbrederenTittel: Helbrederen 
Forfatter: Antti Tuomainen
Utgitt på Font Forlag 2013
Originaltittel: Paranataja
Oversatt av: Merethe Eidstø Kristiansen
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

De sørlige delene av Spania og Italia var offisielt blitt overlatt til skjebnen. I Bangladesh, som holdt på å synke i havet, hadde det brutt ut pest som truet med å spre seg til hele Asia. Indias og Kinas strid om vannreservene i Himalaya hadde ført landene i krig. Da USA stengte grensen mot Mexico, svarte narkokartellerne med raketter: Målene var Los Angeles og San Diego. Skogbrannen i Amazonas var ikke mulig å få slukket, og det hjalp ikke engang å sprenge elvefar for å isolere brannområdene.
Pågående kriger eller væpnede konflikter i EU-området: 13, de fleste på grensene.
Et anslag over antallet klimaflyktninger på jordkloden: 650-800 millioner mennesker.
Pandemivarsler: H3N3, malaria, tuberkulose, ebola, pest.

Helsingfors har blitt en lovløs by, politiet har ikke lenger ressurser til å etterforske, og bortføringer og drap er hverdagskost. Tapani, en litt mislykket poet, leter fortvilet etter sin forsvunne kone, Johanna. Johanna er journalist, og holdt på å skrive en historie om seriemorderen «Helbrederen» da hun forsvant. Han dreper kjente forretningsmenn og deres familier fordi han holder dem ansvarlige for klimakrisen. Tapani blir etterhvert klar over at det er hemmeligheter i Johannas fortid som knytter henne til forbryteren…

Boken ble kåret til Beste finske kriminalroman i 2011 – og det skjønner jeg veldig godt. Antti Tuomainen har en måte å skrive på som gjør det nærmest poetisk. Dette er en finsk, dystopisk, dyster fremtidsroman og stort mørkere kan det ikke bli. Men samtidig er den så levende og full av optimisme at det ble en av de største leseropplevelsene jeg noen gang har hatt. Det er en krimroman, men den fokuserer veldig lite på det bestialske ved en seriemorder – den fokuserer på det menneskelige, ikke minst i en (nær?) framtid som ikke ligner det vi kjenner per i dag, men som vi vel alle frykter skal bli virkelighet en dag. Og kommer vi mennesker til å oppføre oss som nå, kommer vi til å fokusere på de små ting, det menneskelige når vi kommer i en situasjon hvor vi alle må tenke på oss selv for å klare å overleve.

Rett og slett en veldig tankevekkende, litt skummel og fantastisk flott skrevet bok!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *