Hauges direktiv av Ørjan N. Karlsson

Hauges direktivTittel: Hauges direktiv
Forfatter: Ørjan N. Karlsson
Utgitt på Juritzen Forlag 2013
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

Klokken passerte 03.35. Fremdeles gjensto ni minutter av informantens «togfrie» vindu. Hun huket seg ned og stirret inn i det mørke gapet. Gapet glante tilbake.
«Hva om den ukjente likevel tok feil? Tenk om et vognsett kom susende mot henne halvveis mot den nedlagte togstasjonen?»
Hun så det for seg. En metallisk orm. Ustoppelig og nådeløs. Hun som revnet mot stål og glass.
«Herregud. Ta deg sammen!»
Mange av de som en gang hadde vært i hennes tjeneste, tok da større personlig risiko enn dette. Nå var det hennes tur til å fornemme noe av den samme usikkerheten. Det var egentlig bare rett og rimelig.
Før tvilen på nytt rakk å stagge henne, hoppet hun ned på skinnegangen. Besluttsomt strenet Janne Kristiansen, den tidligere sjefen for politiets sikkerhetstjeneste, innover i mørket.

Den tidligere PST-sjefen blir senere funnet drept på den nedlagte undergrunnsstasjonen Valkyrien i Oslo. Under kroppen ligger det en sort sjakkbrikke og en kryptisk beskjed.
Etterforsker Kyrre Kaupang jobber nå for den hemmelige etterretningsorganisasjonen Stiftelsen. Sammen med sin nye makker Lorentz Sølvberg må han finne drapsmannen – for han er i ferd med å begå flere mord på høytstående personer i samfunnet.
Underveis avdekker de et nett av hemmelige ganger og korridorer som ble påbegynt av nazistene og etter krigen videreført av forsvarsminister Jens Chr. Hauge. Korridorer som fremdeles er i bruk, men som veldig få vet om.

Dette er bok nummer to om Kyrre Kaupang og han blir ført stadig lenger inn i arbeidet hos Stiftelsen – denne hemmelige organisasjonen med videre fullmakter enn noen annen instans i Norge i dag.
Bokens innhold ble i dag (29.98.13) skremmende aktuell, idet flere medier avslørte at E-tjenesten har påstått hemmelige arkiver på flere hundre nordmenn. Og som i Karlssons første bok Gerhardsens testamente er dette en historie som like gjerne kan være sann og det er nettopp det som gjør det så utrolig bra. Fiktive karakterer blandes sammen med ekte mennesker – ekte mennesker i fremtredende roller – på en slik måte at man til tider kunne tro at man satt å leste en dokumentar.

Så kommer den faktiske jakten på drapsmannen, krimplot’et; som er acitionfylt og heseblesende fra begynnelse til slutt, ispedd disse krydderiene som nå etterhvert kjennetegner forfatterens historier – disse observasjonene av det norske samfunnet og kjente personer som innimellom alle drapene og jakten på en drapsmann får en til å trekke på smilebåndet, ja til tider rett og slett le høyt.

* […]klammere enn Trond Giskes bortforklaringer.
* […]tommere enn lommeboka til Idar Vollvik.
* […]raskere enn Ari Behn klarer å designe et middagsservice. 

Jeg synes definitivt Ørjan N. Karlsson har klart det igjen – dette er en utrolig spennende roman – og enda litt bedre nå som vi kjenner Kyrre Kaupang fra før og heier litt ekstra på ham. Jeg ser virkelig fram til tredje bok om Stiftelsen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *