Haimennesket av Hans Olav Lahlum

HaimennesketTittel: Haimennesket
Forfatter: Hans Olav Lahlum
Utgitt på Cappelen Damm 2015
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

«Drapet på din lille bror er en forferdelig forbrytelse, og din situasjon er særdeles utsatt. Jeg må innstendig be deg om å legge alle kortene på bordet, dersom du vet noe mer om hva som skjedde da han ble slått ihjel!», sa lensmannen med høy og skarp stemme.
Noen lange sekunder satt alle de voksne tause og så på ungjenta Hun hevet langsomt høyrehånden med den ulmende sigaretten, og tok to nye drag av den. Blikket hennes rømte bort fra de voksne og ut av vinduet. Det festet seg ved klippen på østsiden av øya, like ved det røde lille fiskerhuset der.
«Jeg har ikke noe mer å tilstå. Jeg sa i går at jeg skulle ønske at jeg ikke hadde fått noen bror, og var ikke der jeg hadde lovet å være for å passe ham i dag. Men selv om ikke engang moren min vil tro meg, sov Egil fredelig i vuggen da jeg gikk like før klokkens seks», sa hun.
Blikket ble hengende fast ved klippen mens hun snakket.

Forlagets omtale: 
K2 har fått invitasjon til en hyggelig helg på et vakkert beliggende sørlandshotell. Hoteller ligger idyllisk til på en øy, med er dårlig tilpasset rullestolbrukere. Likevel blir Patricia med på det som skal vise seg å bli alt annet enn en avslappende helgeutflukt. 
   For nøyaktig ti år siden ble en liten guttebaby funnet ihjelslått i sin vugge på hotellet. Guttens to 16 år gamle halvsøstre skulle passe på ham. Begge sverget på at de ikke hadde noe med barnedrapet å gjøre. Likevel forsvant den ene av tvillingsøstrene sporløst like etter at udåden ble oppdaget. Barnets mor begikk selvmord kort tid etter. 
   Nå er nesten alle de gjenlevende gjestene fra den grufulle helgen samlet på hotellet, og direktørens plan viser seg å være at K2 skal oppklare mysteriet. Spenningen stiger når det viser seg at i tillegg til de ni kjente beboerne på hotellet også befinner seg en lyssky tiende person der. Og for K2 og Patricia går spenningen over i akutt frykt for eget liv da en av de tilstedeværende blir funnet skutt, samtidig som et voldsomt uvær fører til strømbrudd. 

Dette er en «back-to-basic», klassisk krimgåte – så tro mot sin sjanger og så klaustrofobisk og krypende ekkel at det er en fryd å lese. Lahlums evne til å skrive slik man gjorde i den tidsepoken han har lagt historien til, gjør det hele enda mer troverdig.

Denne historien ble jeg dratt inn i umiddelbart, og den fengslet meg bare mer og mer utover i boken. Spenningen, hemmelighetene, den isolerte øya, og til slutt stormen, strømbruddet og en morder som går løs gjorde dette til en pangstart på det nye leseåret!

En tanke om “Haimennesket av Hans Olav Lahlum

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *