Gyldendal høsten 2013

Nå har Gyldendal Norsk Forlag offentliggjort høstlista si, og jeg skal si må lese-lista mi vokste betraktelig nå. Her er et knippe av de bøkene jeg ser fram til å lese. Alle bokomtaler er hentet fra forlagets hjemmeside.

håndenHånden av Henning Mankell (utkommet)
Kurt Wallander er sliten. Han har arbeidet i politiet i over 30 år og strever med motivasjonen. Nå vurderer han å ta en tur til Mallorca, men innser at han ikke får fred i sjelen selv om solen skinner.
Tidlig en søndag ringer hans kollega Martinsson og vil selge ham et lite hus på landet. Motvillig går Wallander med på å ta en kikk. Kanskje det er dette skiftet av omgivelser han trenger.
Han får nøklene og drar av sted til eiendommen. Han går inn hageporten og står blant epletrær, bærbusker og høstløv. På vei inn i huset snubler han i noe. Først tror han at det er en trerot eller en gammel rive, men det viser seg å være skjelettet av en hånd som stikker opp av jorden.
Hånden er en kort og intens fortelling om Kurt Wallander. Den har ikke vært utgitt på norsk tidligere. 

Det var en gang en sommerDet var en gang en sommer. Historien om 22. juli og tiden etterpå – fortalt for barn – Vidar Kvalshaug (utkommet) – BARN.
De fleste barn i Norge kjente ikke noen som var på Utøya, mistet ikke en bror, søster eller slektning der. Likevel var vi alle så lei oss. Dette er våre barns 2. verdenskrig. Vi skal snakke om dette så lenge vi lever, men hvor mye skal vi si og hvordan skal vi si det? Hva kan vi love når barna spør «Kommer han noen gang ut av fengselet?»
Dette er fortellingen om en sommerdag som endret samfunnet for alltid og om hvordan vi snakker og tenker om 22. juli i årene etterpå.
Dette er en bok for barn mellom 8 og 12 år – og foreldrene deres. 

Å holde pustenÅ holde pusten av Agate Øksendal Kaupang (utkommet)
Å holde pusten er en roman om å få besøk fra barnevernet, om å ha en kjæreste som ligner på en firfisle, og venner som lever i en annen virkelighet. Det handler om å ha en mor som er syk, en far i Kristiansand, en lillesøster som ikke vil på skolen. Å holde pusten er en historie om en seksten år gammel hente. Den handler om å være barn, og om å holde på å bli voksen. Men mest av alt handler den om å holde ut. Holde fast. Og holde sine egne folk samlet.  

 

I hunt killersI hunt killers av Barry Lyga (kommer 26. september) UNGDOM.
«Et lik i en eng var én ting. Sånt skjedde. En loffer. En rømling. Hva som helst. Men dette… Dette varslet om noe nytt. Noe stort. Og Jazz fikk en tung, vond følelse av at folk kom til å se på ham med anklagende blikk. Bare et spørsmål om tid, ville de si. Måtte skje før eller siden, ville de si.»
Jazz er en tiltalende syttenåring. En hjerteknuser ville noen kanskje si.
Men han er også sønnen av verdens mest beryktede seriemorder, og for Gode Gamle Far var det ta-med-guttungen-på-jobb-dag året rundt. Jazz hadde sett åsteder slik politiet skulle ønske de kunne – fra forbryterens ståsted.
Og nå, selv om faren har sittet inne i årevis, begynner likene å dukke opp i den søvnige småbyen Lobo’s Nod. Igjen.
I et forsøk på å bevise at drapslyst ikke ligger i slekta, går Jazz sammen med politiet i jakten på denne nye seriemorderen. Men Jazz har en hemmelighet – kan han være mer lik faren sin enn noen aner?

DEN_SKYLDIGE_forside_norge.inddDen skyldige av Lisa Ballantyne (primo september)
Den unge London-advokaten Daniel Hunter har brukt de siste årene på å forsvare fremtidsløse ungdomskriminelle. Men alt endrer seg da han møter elleve år gamle Sebastian, som er tiltalt for å tatt livet av en to år yngre lekekamerat.
Jo bedre Daniel blir kjent med Sebastians trøblete familiebakgrunn, desto sterkere blir minnene fra hans egen barndom – med en mor som ikke greide å ta seg av ham og fosterfamilier som ga opp etter tur. Mest av alt tenker han på Minnie, reservemammaen som fikk ham på rett spor, men som siden svek ham så utilgivelig.
Hva gjorde Minnie som fikk Daniel til å bryte kontakten? Vil det at Daniel kjenner igjen seg selv i Sebastian, få ham til å stille spørsmål ved alt han noensinne har trodd på? Og er den intelligente elleveåringen Sebastian virkelig skyldig i drap?

Den onde arvenDen onde arven av Thomas Enger (kommer 1. september) UNGDOM.
Med en far hun aldri har sett og en mor som verken tåler lys eller lyd, er livet til 16 år gamle Julie langt fra vanlig. Hun bor i et stort hus sammen med sin bestefar, og på skolen blir hun mobbet. Hennes beste venn er en katt. Men en kveld da nordlyset åpenbarer seg på himmelen, finner hun en mystisk gjenstand som er nært knyttet til mørke hemmeligheter. En gjenstand noen er villig til å drepe for å få tak i.
Julie havner i stor fare da hun prøver å finne ut hva som har skjedd med familien hennes. Samtidig er Julies katt blitt redd for henne. Ute på tunet har 13 ravner slått seg ned, og de følger Julies minste bevegelse med iskalde øyne…

OdinsbarnRavneringene 1: Odinsbarn av Siri Pettersen (kommer 9. septeber) UNGDOM.
Tenk deg å mangle noe alle andre har. Noe som beviser at du hører til i denne verden. Noe så viktig at uten det, er du ingenting. En pest. En myte. Et menneske.
Femten vintre gammel får Hirka vite at hun er et odinsbarn – en halelaus råttenskap fra en annen verden. Foraktet. Fryktet. Og jaget. Hun aner ikke lenger hvem hun er, og noen vil drepe henne for at det skal forbli en hemmelighet. Men det finnes verre ting enn odinsbarn, og Hirka er ikke den eneste skapningen som har brutt gjennom portene.
Odinsbarn er original fantasy på norrøn grunn. Et oppgjør med fremmedfrykt, blind tro og retten eller viljen til å lede. Dette er den første av tre bøker om Hirka, i serien Ravneringene.

Mors gaverMors gaver av Cecilie Enger (kommer 30. september)
Da Cecilie Engers mor havner på sykehjem med Alzheimer, blir barndomshjemmet tømt i løpet av en helg. Under opprydningen finner Cecilie morens sirlig nedtegnede lister over samtlige av familiens julegaver gjennom fire tiår. Gaver gitt og gaver fått, til og fra mennesker med svært forskjellige liv. Med listene som utgangspunkt skriver Cecilie Enger sin egen families historie, fra slutten av 1800-tallet og fram til i dag.
Samtidig fortelles en annen historie. I løpet av de to årene Cecilie Enger skriver
Mors gaver, viskes morens hukommelse og personlighet gradvis ut. Denne romanen er en fortelling om gaver, erindring, og om lengeselen etter å holde tiden fast.

Gyldendal_Gangdal_Ikke_v4Ikke si det til noen. Historien om et barn, ei bygd og en ordfører av Jon Gangdal (kommer 10. oktober)
20. oktober 1995 overtar Rune Øygard ordførervervet i Vågå. Samme dag fødes en pike i Nederland. 14 år senere – senhøsten 2009 – innleder de to et seksuelt kjæresteforhold. Den da 50 år gamle Rune Øygard har 70 prosent av bygdas velger ei ryggen, er statsminister Jens Stoltenbergs politiske forbilde og skal snart kåres til Årets kommuneprofil. Jenta går i 9. klasse på Lom ungdomsskole, har skilte foreldre og – ifølge ordføreren – et stort behov for omsorg.
Forholdet pågår i snaue to år, inntil jentas mor anmelder Øygard til politiet. Året etter dømmes han til fire års fengsel for seksuelle overgrep. Øygard anker på stedet, før han kort tid etter trekker seg som ordfører. I lagmannsretten mai 2013 reduseres dommen til ett år og tre måneder.
Til tross for to knusende dommer er bygda delt i to. Saken etterlater seg mange spørsmål. Hvem snakker sant, Øygard eller den unge jenta? Hvorfor greier ikke voksne å sette grenser for barns hengivenhet? Og hvilken rolle spiller det fryktende Bygdedyret, det som tidligere holdt husmenn og fattigfolk på plass?

Det er her jeg skal væreDet er her jeg skal være av Hilde Hylleskaar (kommer 1. oktober) UNGDOM.
Martine ble hardt skadet og besteforeldrene døde i en tragisk ulykke da hun var liten. Verken Martine eller de rundt henne forstår at denne hendelsen henger sammen med problemene hun har i dag: følelsen av å være ensom blant venner, å se verden gjennom en tåke, ikke høre til. Sterkere og sterkere blir lengselen etter å dra sin vei, bort fra verden. Men en dag møter hun en psykolog som stiller spørsmål som får ting til å skje, og gradvis får både leseren og hovedpersonen avdekket den bakenforliggende gåten i Martines liv.
Mange unge sliter med traumer. Dette er en roman som gir livsmot og tro på at tilværelsen igjen kan åpne seg og livet bli bedre, tross fortidens mørke hendelser.

2 tanker om “Gyldendal høsten 2013

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *