Gi meg en scene av Kristian A. Bjørkelo

Gi meg en sceneTittel: Gi meg en scene! Norsk blogghistorie
         – ti år med terror, traumer og dagens outfit
Forfatter: Kristian A. Bjørkelo
Utgitt på Humanist forlag 2013
Kilde: Egen bok

Over heile verda såg ein potensialet som låg i blogging og andre sosiale medium. Enkeltbloggarar fekk stjernestatus for sine innsiktsfulle analysar, avslørande innlegg og skrivetalent. […] Bloggarar, amatrøjournalistar som dei var, stilte spørsmål som dei profesjonelle hadde unngått å ta opp, dei hadde eit anna perspektiv og var fri for den avhengigheita ein redaksjon hadde til eigarar og tilgang til maktas korridorar.
[…] Ved framveksten av Internett og blogging fekk alle i teorien adgang til ein talarstol, dersom dei hadde noko dei skulle ha sagt.

Baksidetekst: 
Denne boken samler observasjoner og erfaringer fra bloggingens første tiår i Norge. Bidragsyterne er kjente bloggere som forteller om viktige tema for norsk blogging, og hvor bloggingen har ført dem. Blogging ble kanskje ingen revolusjon for Norge, men den har endret manges liv – og skapt en alternativ offentlighet med påvirkningskraft nok til å utvide den etablerte.

Denne boken måtte jeg jo lese, siden jeg blogger selv. Denne tar opp temaet blogging generelt, og ikke bokblogging spesielt – men jeg kjenner igjen temaene: profesjonelle vs amatører, readktører vs redaktørfritt, vær varsomplakater vs frihet til å publisere hva en selv vil. Skal hvem som helst ha lov til publisere hva som helst, uten at det sitter noen over og redigerer og sensurerer? Jeg mener ja. Jeg mener at dette gir et større mangfold av meningen og ytringer – Norges lov begrenser uansett hvor langt man kan gå i forhold til ytringsfrihet, injurier, hatefulle ytringer osv. Dessuten kan man ikke automatisk si at en blogg er amatørmessig – en blogg er bare plattformen man velger å publisere på.

Ja, dette skulle vel være en bokanmeldelse, ikke en debatt om hvor seriøst man skal ta bloggere – men jeg blir så engasjert da… Kunne tenkt meg å si noe om disse som har blitt superkjendiser via sine rosablogger, men det skal jeg i anstendighetens navn la være…
Jeg skal bare avslutte med å si at denne boken ihvertfall passer for alle de som enten skriver eller leser blogger – og det skulle vel kanskje bety…alle?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *