Fred i tusen biter av Anneli Klepp


Fred i tusen biterForfatter: Anneli Klepp
Utgitt på Gyldendal Norsk Forlag AS
– Gyldendal Barn & Ungdom 2012
Kilde: Tilsendt av forfatter

Hånden med pennen satt fast mot dagboksiden. Null flyt på blanke ark. Hun holdt ikke ut. Holdt ikke ut å være seg selv. Regnet der ute. Kulden. Mens hun selv var sperret fast. Inne. I seg selv. I kroppen. Med tankene sine.
Ordene deres.
Stygg. Ikke en av oss.

 

Bokens første side (sitat over) er rett og slett genial! Den setter allerede der leseren rett inn i bokens tematikk og følelsen av å MÅTTE lese videre er sterk!

Norah holder ikke ut å være seg selv. Hun er ny på skolen og hjemme har hun en hemmelighet som gjør henne annerledes. Hun føler seg naken, sårbar og helt alene.

Skjønner du ikke at du ikke kan gjøre sånn nå, mamma?!
Skjønner du ikke at vi har gjester?
Skjønner du ikke at folk utenfra studerer oss når de er innenfor, og snakker om oss når de er utenfor?
Skjønner du ingenting?

Einar er på feil sted til feil tid, men overbeviser seg selv om at det han har sett, ikke angår ham. Men livet blir mer og mer ubehagelig, både hjemme og på trening. Hva er galt med ham?

Du skal ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv.

Boken gir et godt og viktig innblikk i tenåringers tanker og følelser – hvor vanskelig det føles å være litt annerledes enn «alle andre» og hvor vanskelig det er å være i ferd med å bli voksen. Dette er en bok om vennskap og forandringer og om å finne sin vei ut av mørket.

Det er en ungdomsbok – og jeg mener at den skulle blitt lest av all ungdom! (Kan den ikke bare komme inn i pensum?) De kan lære at det ikke nødvendigvis trenger å være så vanskelig, og i hvert fall at man ikke er forskjellig fra alle andre selv om man sliter litt. Men vel så viktig er det at den blir lest av voksne – for jeg tror det er viktig at vi blir minnet om hvor vanskelig en tenåring kan ha det!

Anneli Klepp viser stor innsikt og kunnskap om tenåringer, og hun har her skrevet et flott og følelsesladd bok – som rører helt ved kilden av de vanskeligheter den oppvoksende slekt står ovenfor! Kjempebra!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *