Forlaget Press 2013

I dag skal jeg presentere et knippe bøker fra Forlaget Press. Dette er bøker utkommet i 2013, eller som kommer nå i løpet av høsten. Alle bokomtaler er hentet fra forlagets hjemmeside.

GjerningsmennGjerningsmenn. Hvordan blir vanlige menn til massemordere? av Harald Welzer (utkommet)
Mye er skrevet om holocaust og andre verdenskrig. Men det kanskje aller viktigste spørsmålet har fortsatt ikke blitt besvart: Hvordan kunne helt «vanlige menn» – familiefedre, funksjonærer og harmløse gjennomsnittsmennesker – plutselig bli til massemordere og brutale terrorister? I Gjerningsmenn gir en av verdens fremste sosialpsykologer, tyskeren Harald Welzer, oss et nytt og urovekkende svar på dette spørsmålet, bygd på materiale både fra andre verdenskrig og våre dagers kriger.
Harald Welzer vakte stor oppsikt både i Norge og internasjonale i fjor med storverket
Soldater, basert på vitnesbyrdene fra avlyttede tyske soldater i fangenskap. I Gjerningsmenn konsentrerer Welzer seg om den tyske politibataljon 45. som tjenestegjorde på østfronten under andre verdenskrig. Den besto av menn som gjennomgående var eldre, høyere utdannet og bedre sosialt ansett enn tyske soldater ellers. Likevel fremsto politibataljon 45. som noen av de mest villige morderne i hele det tyske krigsmaskineriet, og de deltok aktivt i noen av østfrontens verste grusomheter. Hvordan kunne dette skje? Svaret vi får i Gjerningsmenn, er like skremmende som det er innsiktsfullt. 

på den onde dagPå den onde dag av Peter Temple (utkommet)
På den onde dag er et fyrverkeri av en thriller, skapt for det 21. århundre, der den oppsummerer en verden hvor så godt som alle er under overvåkning, der informasjon er mer dødelig enn eksplosiver, og der hemmeligheter er langt mer verdt enn et mennskeliv.
Fem mennesker ligger døde på gulvet i en festningslignende villa i Johannesburg. En enslig overlevende blir funnet med sin dødsdom i hendene, et videobånd. Mektige menn og mektige nasjoner vil gjøre alt som står i deres makt for å fjerne både Con Niemand og videobåndene for godt.
Peter Temples fryktinngytende verden av paranoia og knust kjærlighet strekker seg fra Johannesburg til London og fra Hamburg til bakkelandskapet i Wales.

Plan DPlan D av Simon Urban (utkommet)
Hva om DDR likevel ikke hadde gått under? Hva om den tyske gjenforeningen aldri hadde skjedd? Vi er i Øst-Berlin, året er 2011. Muren står fortsatt, Egon Krenz har klamret seg til makten i 22 år, men nå står DDR eller den Tyske Demokratiske Republikk på randen av sammenbrudd. Pengene staten har tjent på gassdistribusjon østfra er blitt slukt av systemet, og et grått og skittent Berlin er i ferd med å knele under forurensningen fra millioner av den nye statsproduserte bilmodellen Phobos. Sosialismens siste håp er de planlagte økonomiske forhandlingene med Vest-Tysklands kansler Oskar Lafontaine.
Da en tidligere rådgiver for myndighetene blir funnet hengt i skogen, og alle spor peker mot STASI og den politiske ledelser, ser det mørkere ut for Øst-Tyskland enn noensinne. Hvis vesttyske medier får ferten i dette, vil DDRs dager endelig være talte. Med mindre politiinspektør Martin Wegener kan løse saken først saken først, i drift gjennom Berlins forfalne gater sammen med sin vesttyske kollega Richard Brendel på jakt etter morderne. 

Sjiraffens halsSjiraffens hals av Judith Schalansky (utkommet)
Den sterkestes rett er alt, det vil si: den mest tilpasningsdyktiges. Inge Lohmark har undervist i biologi i mer enn tretti år. Men ingenting vil kunne endre den kjensgjerning at skolen hun arbeider ved – beliggende i en bitteliten småby på den tyske landsbygda, og med et stadig mindre tilfang av elever – vil bli stengt om fire år. Lohmarks mann, som i mange år har drevet med storfe, har begynt med strutseoppdrett. Deres datter Claudia har emigrert til USA for flere år siden og har ingen intensjoner om å få barn. Alle omkring henne handler stikk i strid med den strenge naturens orden hun foreleser om for sine studenter hver dag. Når hun en dag forelsker seg i en elev på niende trinn, en relasjon som befinner seg hinsides det akseptable i et lærer-elev forhold, slår hennes biologisk determinerte virkelighetsforståelse for alvor sprekker. Ved hjelp av stadig flere underliggende strategier forsøker hun å redde det som ikke reddes kan. 

En storm kom fra paradisetEn storm kom fra paradiset av Johannes Anyuru (kommer ultimo august)
Et sted i det østlige Afrika blir en ung mann avhørt i en underjordisk fengselscelle. Hvordan har han kommet dit? Hva venter ham? For kort tid siden drømte han om å bli jagerpilot i Ugandas flyvåpen. Han studerte ved flyvåpenakademiet i Aten. Han var på vei bort fra barndommens mørke, på vei opp mot lyset i skyene. Så, i januar 1971, tar Idi Amin makten i Uganda. Og alt forandret seg.
Boken handler om forfatterens egen far. Den handler om hva som skjer når et menneske plutselig fanges av historien og må risikere alt for å unngå å dø. Og den handler om drømmen om å fly. 

AgaatAgaat av Marlene van Niekerk (kommer medio oktober)
Året er 1996, vi er i Sør-Afrika. Apartheidstaten har falt, men det nye landet har knapt tatt form. Ute på farmen er den sytti år gamle enken Milla de Wet langsomt i ferd med å dø. Hun kan verken snakke eller bevege seg. Den enste som forstår de ørsmå tegnene hennes, er Agaat. Den eneste som får pleie henne, er Agaat. Etter et helt liv sammen står ingen hverandre nærmere enn de to. Men historien de deler, bærer også i seg hemmeligheter. Hemmeligheter som får ut over det tradisjonelle forholdet mellom herre og tjener. Hemmeligheter som får inn til kjernen av en familie – og inn til hjertet av en nasjon. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *