Flink pike av Gillian Flynn

Flink pikeTittel: Flink pike
Forfatter: Gillian Flynn
Origininaltittel: Gone Girl
Oversatt av Stian Omland
Utgitt på Font Forlag 2013
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

Jeg ville kjent igjen hodet hennes hvor som helst

Og det som er inni. Jeg tenker på det også: sinnet hennes. Hjernen, alle kveilene, og tankene som piler gjennom kveilene som raske, frenetiske tusenbein. Som et barn forestiller jeg meg at jeg åpner skallen hennes, vikler ut hjernen og gransker den i forsøk på å fange og holde fast tankene hennes. Hva tenker du, Amy? Jeg har stilt spørsmålet flere ganger enn noe annet i løpet av ekteskapet vårt, riktignok ikke høyt og riktignok ikke til den som kunne svare. Antakelig samler slike spørsmål seg opp som mørke skyer over ethvert ekteskap: Hva tenker du? Hvordan har du det? Hvem er du? Hva har vi gjort mot hverandre? Hva kommer vi til å gjøre?

Nick og Amy Dunne har levd det perfekte liv. I motsetning til, etter deres egen mening, alle andre ektepar har de et bekymringsløst liv der de ikke lar seg fange av hverdagens og det vanlige ekteskapelige trivialiteter – som å bebreide den ene for å gjøre ting på egenhånd, men istedet innse at ikke alle har de samme preferanser og tillate at den andre er annerledes.
Når de begge mister jobbene sine i New York, og foreldrene til Nick blir syke, flytter de tilbake til Nicks lille konkursrammede hjemby – Amy blir hjemmeværende og Nick starter bar sammen med sin søster, Go.
På deres femte bryllupsdag forsvinner Amy. Lille, søte, perfekte Amy som er utgangspunkt for foreldrenes tidligere bokseriesuksess «Fabelaktige Amy». Som alltid blir ektemannen politiets mistenkte. .Nnick bedyrer at han er uskyldig, men får stadig større problemer med å forklare den bekymringsløse oppførselen sin, den forhøyede livsforsikringen, stadig nye løgner og mistenkelige utflukter.

Dette er boken med stor B! Bedre enn dette blir det rett og slett ikke. Når jeg trodde at jeg hadde lest så mange bøker at jeg hadde sett alt – dukker Gillian Flynn opp med et plot, en intrige og med så mange overraskende twister at jeg ble helt andpusten. Flynn har lagt ut cliffhanger etter cliffhanger (og det helt uten at det blir overdrevent) som gjorde at jeg bare måtte lese litt til før jeg la fra meg boka for kvelden, og den var det første jeg tok tak i morgenen etter – da etter at jeg hadde tenkt i hodet mitt gjennom natta hvordan det hele hang sammen! For det er helt tydelig at i denne boka er ingenting som det i utgangspunktet kan synes.

I tillegg til selve kriminalfortellingen i boka, gjør Flynn et fantastisk stykke arbeid i å skildre mennesker og deres dypeste, psykologiske mekanismer. Også samfunnet generelt får seg et par stikk innimellom – og hun gjør det med en humor som er svart som natten.

Denne boka må jeg anbefale på det aller, aller sterkeste. Hvis jeg hadde kastet terning på bloggen min, hadde denne boka fått den sterkeste sekseren de siste to-tre årene! Den krøp inn under huden på meg og kommer nok til å sitte i meg framover også – dette er av bøkene som blir sittende! En av de virkelig store leseropplevelsene.

4 tanker om “Flink pike av Gillian Flynn

  1. Tilbaketråkk: Flink pike – Gillian Flynn « KNIRK

  2. Jeg har forstått at folk har vært begeistra for denne boka, men jeg synes ikke den var så spesiell jeg! Den var helt grei, men ikke så spennende som jeg hadde trodd. Jeg synes mange andre forfattere, blant annet visse skandinaviske, skriver like godt og mer spennende!

    • Dette er en av de bøkene jeg har sett mest delte meninger om den siste tiden. Delte i den forstand at det er så enten eller: enten elsker man den, ellers så liker man den absolutt ikke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *