Fjordman av Simen Sætre

FjordmannTittel: Fjordman. Portrett av en antiislamist
Forfatter: Simen Sætre
Utgitt på Cappelen Damm 2013
Kilde: Bibliotekbok

Jeg har noe nølende svart ja til å besvare en del spørsmål per epost til skribent Simen Sætre. Dette var til å begynne med sagt å være for en enkelt artikkel om meg, men Sætre bestemte seg etterhvert for å skrive en hel bok på norsk om meg og Breiviksaken. I utgangspunktet er jeg ikke særlig glad for dette. Jeg skriver selvsagt fordi jeg har et budskap som jeg gjerne vil ut med så bredt som mulig, men jeg har i mitt privatliv aldri vært spesielt glad for mye oppmerksomhet rundt min person, Ikke en gang positiv oppmerksomhet.
Jeg innser imidlertid at dette løpet sannsynligvis er kjørt nå. Etter Breiviksaken er jeg blitt en delvis offentlig person, slik at folk har rett til å få vite i alle fall litt om hvem jeg er og hvordan jeg kom fram til mine meninger.
Simen Sætre har i det minste vært hyggelig nok til å la meg få se enkelte deler av teksten slik at jeg kan fylle på med flere opplysninger eller korrigere påstander som jeg mener er faktisk gale. Jeg er naturlig nok ikke begeistret for alt som står der, men Sætre har tross alt kommet med en etter forholdene noenlunde balansert fremstilling. Jeg kan tenke meg en god del journalister som ville ha gjort en vesentlig verre jobb på dette feltet.
(-Fjordman på bloggen Snaphanen.dk, 23. oktober 2012.)

Jeg er, for å være helt ærlig, forbauset over hvor lite du egentlig har forstått av mine tekster etter ha lest dem.
(-Fjordman i e-post til forfattere, 3. januar 2013)

Omtale fra forlaget:
På dag nummer to etter terrorangrepet 22. juli 2011 dukket en dunkel skikkelse fram i norske medier. Det ble sagt at gjerningsmannen var inspirert av en blogger, en profetisk figur med en apokalyptisk ideologi. Ingen visste hvem han var, men han hadde lesere over hele verden.
   Dette er historien om hvordan Peder Are Nøstvold Jensen gikk fra å være en stille radikalersønn fra Ålesund til å få heltestatur som bloggeren Fjordman. Det er også en studie av den antiislamistiske bevegelsen og hva som formet en av dens fremste ideologier. 
   Forfatteren Simen Sætre har fulgt sporene til en sky dommedagsprofet, og møtte ham til slutt på et julemarked i en tysk by.

Jeg synes det er interessant å lese om alle bitene som muligens kan settes i sammenheng med 22. juli-saken. Med denne boken synes jeg forfatteren har gjort en god jobb med å tegne et portrett av den hemmelighetsfulle bloggeren som påstås å være helten til ABB. Den viser i det minste at ABB langt fra er alene om sine tanker vedrørende islam.

Jeg synes det er veldig positivt at Jensen selv har fått komme så godt til orde i denne boken, for å balansere og rette opp i inntrykket som er gitt av ham.

Likte boken generelt veldig godt, da den også viser det antiislamistiske miljøet på verdensbasis og hva som kan ligge til grunn for at slike tanker og ideer får utvikle seg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *