Fifty Shades of Grey av E L James

Forfatter: E L James
Utgitt på Gyldendal Norsk Forlag 2012

Originaltittel: Fifty Shades of Grey
Oversatt av Inge Ulrik Gundersen 

Dette ble akkurat så ille som jeg trodde det skulle bli! Klisjé på klisjé: Ung, uerfaren usikker student som seriøst burde vurdere den operasjonen man kan få som behandling mot rødming, det skjer i gjennomsnitt på hver side!! – skal intervjue en kjekk, rik og mektig mann. I det hun bokstavelig talt snubler inn på kontoret hans har man på en måte satt standarden! Dette kan ikke bli bra! Og når hun i tillegg konfererer på zen-aktig vis med sin indre gudinne – da har man tapt meg!

Men i rettferdighetens navn (og man skal jo ikke være forutinntatt), jeg fortsetter å lese. Det er veldig urettferdig å anmelde bøker man ikke har fullført – og jeg har «gledet» meg til å si min mening om denne boka, så jeg har lest og lest, på pur f…! Og jeg blir så flau! Og det er IKKE sexscenene jeg blir flau av, såpass tåler jeg… Det er alt imellom! Dårlige dialoger, enkelt språk og den ene klisjeen etter den andre… Og dette har blitt årets mest omtalte bøker – HVORFOR? Jeg kan ikke se noen annen grunn en at det er dårlig kamuflert (husmor)porno (som for all del kan være spennende nok for de som liker slikt) – men god litteratur er det ikke! Det er en forvokst Romantikk-novelle… og hvordan i himmelens navn dette trekkes ut i to bøker til, er over min fatteevne! Jeg kommer neppe til å bruke tiden min på de to andre bøkene i denne trilogien, for å si det på den måten.

Dette må være et kroneksempel på hva man får av god markedsføring, hyping av et produkt og et stooooort reklamebudsjett – for trilogien løftes ikke av sine litterære kvaliteter (og ei heller historien som er syltynn)…

Dette ble for meg «Fifty Shades of makkverk» – terningkast 1!

 

3 tanker om “Fifty Shades of Grey av E L James

  1. Sjølve har eg bestemt meg for å ikkje lese desse bøkene i det heile tatt, sjølv om har det litt slik som deg at eg vil lese boka bare for å kunne lage ein dårlig omtale av henne. Dessverre seljer me mange bøker av desse der eg jobbar (Ark kvadrat), særleg som julegåve, og då har det freista å seie: «Er det sikkert at du vil gi bort denne boka.» Var til og med vaksne damer på godt over førti som kjøpte dette til fedrene sine i farsdagsgåve, så eg var ikkje langt frå å peike mot krimmen og anbefale nokre andre bøker i staden for. Eg er nok litt dømmande mot desse bøkene, men dei høyres forferdelig kleine og klisjéaktige ut utan innhald og handling eller noko som det er verdt å merke seg.

  2. Disse bøkene er vel sikkert en elsk eller hat ting, flere venninner av meg digger disse bøkene men mange bokbloggere syntes ikke noe om de. Selv skal jeg heller ikke lese de, jeg fikk tilbud fra forlaget om å lese første bok i crossfire-serien og det gjorde jeg å ble litt hekta om jeg må innrømme det. De er jo i samme gate som fifty shades men de som har lest begge seriene sier at Crossfire serien er bedre skrevet, om dette stemmer vet jeg ikke for jeg har som sagt ikke tenkt å lese 50 shades. Det er så mange gode bøker der ute å bruke tid på så hvorfor skal en lese en mindre god bok? Rart de selger som hakkamøkk,men som du sier «Dette må være et kroneksempel på hva man får av god markedsføring, hyping av et produkt og et stooooort reklamebudsjett ..»

  3. Kunne ikke vært mer enig. Dette er bok som ikke har noe spesielt med denne boka. Den er skrevet for massen og utgitt på grunn av det. Ikke andre grunner synes jeg. Noen vil bli veldig sinte for dette utsagnet, men det er det jeg mener.

    Jeg synes din omtalte fortalte mye om hvordan boka er og jeg synes faktisk også den er kvinne fiendtlig føler jeg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *