Felicia försvann – i skyggen av verdens beste mamma av Felicia Feldt

FeliciaTittel: Felicia försvann – i skyggen av verdens beste mamma
Forfatter: Felicia Feldt
Utgitt på Cappelen Damm AS 2013
Originaltittel: Felicia försvann
Oversatt av Rune R. Moen
Kilde: Bibliotekbok

Hver morgen. Kald grøt. Varm grøt. Grøt som er varmet opp i stekepannen. Grøt som ikke har kokt lenge nok. Svidd grøt. Grøt med melk, uten melk. Salt grøt. Grøt først, så brødskive.

– Nå sitter du her til du har spist opp grøten din. Alt sammen skal ned.

Det er like før jeg kaster opp.

– Jeg har hele dagen på meg. Så det er bare å sette i gang.

Når jeg blir stor, skal jeg aldri aldri aldri spise grøt. Aldri mer.

Felicia Feldt er datteren til Anna Wahlgren som har skrevet den kjente boken Barneboka – og har blitt sett på som en institusjon innen barneoppdragelse i hele Norden. Her forteller datteren Felicia om en helt annen barndom enn det som har blitt fortalt om tidligere – en barndom med mye alkohol, en selvopptatt mor, massevis av flyttinger både innenlands og utenlands, flerfoldige menn og åpenlyse seksuelle tilnærmelser.

Mammas femte mann, Stellan, fyller år. Og siden han er så glad i sprit, så er sprit tema for dagen. Bursdagskaken på morgenen er dynket i sprit. Juicen er spritet opp med vodka, kaffen har blitt til karsk, og fileten vi har til middag, er flambert. Til og med desserten brenner i spritdamp. Vi barna synes nok det er litt komisk idet han nå ligger stupfull på den store dobbeltsengen. Jeg er femten år.

Debatten om Anna Wahlgrens foreldreegenskaper har gått i media i det siste, og det er ingen tvil om at det er to sider av alle saker – jeg kommer også til å lese Wahlgrens bok, som svar på denne. Men det er temmelig urovekkende det Felicia skriver om, hun skriver også om nåtiden for å gi et bilde på hva slags kvinne hun har blitt i voksen alder på grunn av morens oppdragelsesmetoder.

Historien er noe svingende og varierende, tankesprang hit og dit som til tider er irriterende – samtidig gir nettopp denne måten å skrive på et godt bilde av Felicias indre kamp med og psykiske ettervirkninger av det hun har opplevd. Det skimtes en usikker og redd jente i bakgrunnen hele veien – som for alt i verden bare ønsker seg trygghet.

Subject: No subject

Ettersom jeg vet at du har solgt meg billig til (minst) tre psykologer, og i tillegg selvsagt Nämnedmansgården, kan jeg ikke påstå at jeg jubler spontant over utsikten til et nytt salg på offentlig auksjon. men hvis du tror at en samtale vil hjelpe deg med å «forsone deg med forholdet/situasjonen/meg selv generelt», skal jeg ikke sette meg på bakbeina. Absolutt ikke. (Mail fra Anna til Felicia 2008).

 

 

En tanke om “Felicia försvann – i skyggen av verdens beste mamma av Felicia Feldt

  1. Boka er litt forvirrende siden den hopper sånn i tid, men det viser vel litt av hvordan forfatteren har opplevd sin barndom også. Det har tydeligvis ikke vært så rosenrødt som moren vil ha det til, og jeg føler med disse barna som har opplevd så mye rart og sikkert en god del fravær av omsorg. Men på en annen side finnes det barn som har det mye verre…..så jeg synes boka var helt grei, men ingen stor favoritt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *