Faen ta skjebnen av John Green

Faen taTittel: Faen ta skjebnen
Forfatter: John Green
Utgitt på Gyldendal Barn & Ungdom 2013
Originaltittel: The Fault in Our Stars
Oversatt av Stian Omland
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

Hver gang du leser en kreftbrosjyre eller nettside eller noe sånt, nevner de alltid depresjon som en av bivirkningene av kreft. Men depresjon er egentlig ikke en bivirkning av kreft. Depresjon er en bivirkning av å skulle dø. (Kreft er også en bivirkning av å skulle dø. Nesten alt er det, egentlig.) Men mamma mente at jeg trengte behandling…

Hazel Grace er 17 år og skal dø. Hun har kreft med spredning til lungene og må hele tiden bruke oksygen og inn på sykehuset for å tømme lungene for væske. Moren er bekymret for henne fordi hun isolerer seg og tvinger henne til å delta i en støttegruppe for kreftrammede og der treffer hun Augustus. Begge har vært syke lenge, men nekter å være den tapre kreftpasienten som aldri klager eller slutter å smile. De er begge veldig klar over at de har hatt maks uflaks – kreft er noe dritt!

Til tross for at de begge er veldig klar over at de kommer til å dø, blir de forelsket – langsomt og forsiktig nærmer de seg hverandre – så forsiktig som det kan bli når en har et kunstig bein og den andre drasser rundt med en oksygentank og en slange i nesa. Men kjærligheten deres er akkurat like sterk, om ikke sterkere fordi de vet at de har så kort tid.

Dette er ikke en bok om kreft og død. Dette er en himmelstormende vakker og gripende historie om Gazel Grace og Gus.

Jeg kan ikke skjønne at jeg ikke leste bøker da jeg var ung, disse bøkene som er skrevet for ungdom griper meg så langt inn i sjelen. Dette er en nydelig, tragisk, vakker, trist og berørende bok om en kjærlighet så stor at ingen klarer å stoppe den. Selv om man vet at man er en granat og kommer til å ødelegge de som står en nær.

Jeg anbefaler virkelig denne boka, og det ikke bare til målgruppen ungdom – men jeg er helt overbevist om at alle kan få noe ut av denne boka.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *