Et helt halvt år av Jojo Moyes

Et helt halvt årTittel: Et helt halvt år
Forfatter: Jojo Moyes
Utgitt på Bastion Forlag 2013
Originaltittel: Me Before You (2012)
Oversatt av: Elisabeth Haukeland
Kilde: Lånt på biblioteket

Han ser opp idet han hører en hvinenden lyd og den brå ulingen fra et bilhorn. Han ser siden av den glinsende, svarte taxien foran seg, sjåføren er allerede i ferd med å veive ned vinduet, og i kanten av synsfeltet er det noe han ikke helt får tak i, noe som kommer mot ham i en vanvittig fart.
Han snur seg mot det, og i den brøkdelen av et sekund forstår han at han er i veien, at han ikke har noen mulighet for å unnslippe. Han åpner hånden i forbauselse og lar mobiltelefonen falle til bakken. Han hører et rop, som kan være hans eget. Det siste han ser, er en skinnhanske, et ansikt under en hjelm, sjokket i mannens øyne som speiler hans eget. Så kommer en eksplosjon, og alt blir fragmenter.
Og så er det ingenting.

Baksidetekst:
Lou Clark vet en god del.
Hun vet hvor mange skritt det er fra bussholdeplassen og hjem. Hun vet at hun liker jobben sin på kafeen The Buttered Bun, og hun vet at hun kanskje ikke elsker kjæresten sin, Patrick.
Det Lou ikke vet, er at hun snart kommer til å miste jobben, eller at hun er avhengig av å vite hva som venter rundt neste sving, for ikke å gå fra forstanden.
Will Traynor vet at motorsykkeulykken tok fra ham viljen til å leve. Han vet at alt føles veldig smått og meningsløst, og han vet nøyaktig hvordan han skal få slutt på det.
Det Will ikke vet, er at det er like før Lou stormer inn i livet hans som et levende fyrverkeri. Og ingen av dem vet at de kommer til å forandre hverandre for alltid.

Dette kunne fort ha vært en bok som umiddelbart havnet i klisse-klisjé-bunken av bøker lest – men det gjorde den ikke!

Boka var så nydelig, tankevekkende, rørende og overraskende at det hele endte med å bli en av årets store leseopplevelser for min del.
Her blir vi minnet om livets realiteter, viktigheten av å bryte grenser og å ta vare på hverandre. Og at alle mennesker har sin egen vilje uavhengig av hva andre ønsker og tenker.

Slutten måtte leses med omhu – for den kan være grei å ikke lese med en hel masse mennesker rundt seg …

2 tanker om “Et helt halvt år av Jojo Moyes

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *