En morder lyver ikke alene av Maria Lang

En morder lyver ikke aleneForfatter: Maria Lang
Utgitt på Silke Forlag 2011
Originaltittel: Mördaren ljuger inte ensam
Første gang utgitt i Sverige 1949
Oversatt av Gerd Hoff, bearbeidet av Kari Wærum
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget

 

Jeg rakk aldri å få orden på de flokete tankene, for med dett lysnet det mellom trærne, og foran de betatte øynene mine bredde Uvlången seg speilblank og forlokkende. Snart satt jeg bekvemt plassert i den elegante motorbåten til Rutger, og den stille flaten delte seg i fossende kjølvannsbølger da vi satte kurs for en landstripe som jeg trodde var fastlandet på den andre siden av sjøen. Men den viste seg å være Rutgers øy.

Her er vi tilbake til god, gammeldags krim. Boka ble første gang utgitt i 1949 og det merkes både på krimgåten, språket og det moralske bakteppet for historien.

Det er sommer og feriestemning. En gruppe sofistikerte venner tilbringer late ferieuker på en øy langt fra folk. Hver og en i vennegjengen bærer på sine hemmeligheter… Snart skjer det et mord, liket forsvinner og i god Agatha Christie-ånd er det bare et begrenset antall mistenkte samlet på en øy – politimannen kommer og nøster opp i gåten og vi får svarene på den oppskriftsmessige måten der politimannen samler alle i et rom og forteller om sine teorier og utpeker morderen.

Idyllen var bare en fantasi som skjulte mørke hemmeligheter. En av dem ledet til døden.

Det er noe veldig deilig med å lese slik gammeldags krim. Maria Lang er like opptatt av hygge, sosialt samvær og stemningsfulle skildringer som selve mordgåten, og det gjør hele historien veldig levende og man blir veldig godt kjent med personene – til den grad at man håper at ingen av dem er morderen. Samtidig legges det ut små ledetråder gjennom historien så man selv kan være med på å avsløre morderen.

Jeg koste meg veldig med boka, den er ikke den store utfordringen – men hvis det er noe som heter feel good-krim, så er dette en slik bok. Den mangler alt av bestialitet og ekle scener, og det er oppklaringen av mordgåten som står i sentrum. Og jeg liker det. Heldigvis har Silke Forlag tatt tak i disse flotte bøkene fra Maria Lang, slik at det er mulig å følge den geniale kriminalkommissæren Christer Wijk videre for denne boken ga virkelig mersmak!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *