En av oss av Åsne Seierstad

En av ossTittel: En av oss. En fortelling om Norge
Forfatter: Åsne Seierstad
Utgitt på Kagge Forlag 2013
Kilde: Bibliotekbok

Det er så han sparker meg, nesten bevisst, for å plage meg.
(Moren om Anders i magen)

Baksidetekst:
Det var en ung mann fra Oslo som sto bak det største angrepet på Norge i fredstid. Siden 22. juli 2011 har Norge prøvd å forstå hva som drev massedrapsmannen. Gjennom et unikt kildemateriale har Åsne Seierstad funnet et menneske som strevde med å finne sin plass innenfor samfunnets rammer, men som endte opp med å bryte dem på det mest brutale vis.
Dette er også en fortelling om dem som ble berørt. To søstre fra Nesodden som gledet seg til AUFs sommerleir på Utøya, årets høydepunkt. Og en guttegjeng fra Troms som dro sørover med samme mål. Bare noen av dem kom hjem.

I mine øyne er folk som deg svært farlige rovdyr, som jeg instinktivt ønsker å holde meg langt unna. Jeg vet at du kommer til å stikke dypt, og hvis jeg hadde vært dum nok til å bidra ville du kanskje til og med klart å stikke dypere enn Husby/Sørheim og Lippestad. Jeg ønsker på ingen måte å bidra til dette ved å møte deg eller til å avklare det uavklarte på andre premisser enn mine egne. Jeg ønsker derfor ikke å ha noe mer verket ditt å gjøre.
(Anders Behring Breivik i brev til Åsne Seierstad)

Det har allerede blitt skrevet en del bøker om 22. juli, og det kommer til å bli skrevet enda flere. Dette er en bok som utmerker seg i så måte. Den er utrolig godt skrevet, på bakgrunn av et rikt kildemateriale og samtaler med mennesker som på en eller annen måte har vært involvert i ABBs tidlige liv, 22. juli eller rettssaken etterpå.
Forfatteren har brukt materiale som ikke er offentlig tilgjengelig, men rettferdiggjør dette med at hun anser terrorsaken som så viktig å belyse.

Deler av boken var kanskje litt i overkant brutal og detaljert. Jeg tenker da på beskrivelsene av skuddene og skadene disse påførte ofrene. Kanskje er det likevel nødvendig for at vi virkelig skal skjønne hva dette faktisk dreide seg om – at de døde ikke bare blir et tall og et symbol på terroren, men de faktiske menneskelige lidelsene.

Åsne Seierstad skriver i tillegg på en nydelig måte, hun setter alt i sammenheng med det store verdensbildet og hva som kan være grunnen til at ting gikk som det gikk. Vi blir bedre kjent med noen av ofrene og deres familier, og vi hører kritikken deres i forhold til AUF i etterkant av terrorsaken.

Boka er et veldig godt verk for å belyse saken, tiden før og etter og Åsne Seierstad har gjort et veldig, veldig godt arbeid i forhold til å skrive denne boken.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *