Dommen over fremmede av Andrew Taylor

Dommen over fremmedeTittel: Dommen over fremmede
(Bok nr. 2 i Roth-trilogien)
Forfatter: Andrew Taylor
Utgitt på Vigmostad & Bjørke 2008
Originaltittel:The Judgement of Strangers (1998)
Oversatt av: Kari og Kjell Risvik
Kilde: Bibliotekbok

Det var tidlig på kvelden den 13. august 1970 vi fant det maltrakterte liket til Lord Peter. Han var det første offer i en kjede av begivenheter som begynte på slutten av forrige sommer, da jeg traff Vanessa Forde – eller for den saks skyld før det, med Audrey Oliphant og Roths historie.

Forfatterens merknader:
Dommen over fremmede er den andre romanen i Roth-trilogien, som lag for lag omhandler de sammenvevde historiene til familien Appleyard og Bayfield. Hver bok kan leses for seg, som en frittstående fortelling. De tre romanene er også ment som et sammenhengende hele, selv om de kan leses i en hvilken som helst rekkefølge.
Den første romanen, De fire siste ting, utspiller seg i London i midten av 1990-årene. Den tredje romanen, Arven etter de døde, utspiller seg i katedralbyen Rosington over ti år før de begivenhetene som skildres i Dommen over fremmede.

Denne boken:
Presten David Bayfield har en dyster fortid. Når han gifter seg på nytt etter ti år som enkemann, ser han omsider lyst på framtiden. Sammen med sin hustru, Vanessa, installerer han seg på prestegården i den sjarmerende lille byen Roth like utenfor London. Men det tar ikke lang tid før idyllen slår sprekker.
Menighetens selvutnevnte førstedame, Audrey Oliphant, virker besatt av David og invaderer prestefamilien. Hans vakre tenåringsdatter fra første ekteskap avslører et voksende hat mot stemoren, Vanessa, og Vanessa kjølner overfor David.
Så finner man katten til Audrey død, spikret opp på kirkeveggen uten hode.

Jeg var så begeistret for den første boken i Roth-trilogien, De fire siste ting, som var en psykologisk thriller helt i min gate – spenning og uhygge hele veien, og med en undertone hvor man skjønte at trådene henger sammen med ting fra fortiden.
Forventningene var derfor høye da jeg satte i gang med denne boken, hvor jeg regnet med å få flere svar på hva som var de bakenforliggende årsakene. Men denne boken var virkelig treg – jeg mener: hendelsen med katten som blir presentert på baksiden av boken (og derfor ikke er en spoiler), skjer jo ikke før omkring side 100. Før det er det forferdelig mye: «Vi gikk til venstre for våpenhuset, over stien og mellom gravsteinene før vi krysset plenen og fulgte muren 70 meter før vi svingte til høyre og ut porten»-ish.

Det er i utgangspunktet interessant med en trilogi»feil vei» tidsmessig – hvor svarene forklaringene kommer etterhvert på denne måten, men bok nummer to ble i hvert fall en gedigen nedtur hva gjelder spenningskurve, overraskelser og intensitet… Dessuten er oversettelsen mildt sagt haltende og til tider rimelig dårlig, noe som også irriterte meg masse. Jeg fullførte denne nærmest på trass, fordi jeg tross alt ville vite om alle sammenhengene og fordi jeg tenker å lese hele trilogien – håper dette var den dårligste av bøkene, ellers kan den tredje og siste gå (om mulig) enda tregere…

En tanke om “Dommen over fremmede av Andrew Taylor

  1. Ble veldig nysgjerrig på bok nummer 1. Leste Dommen over fremmede i 2009 og ga den en 4`er. Dette var før jeg begynte å blogge om alt jeg leser, så jeg kan ikke si mer enn det terningkastet antyder, men helt fornøyd var jeg nok ikke. Godt gjort å presse deg gjennom, er spent på å høre «dommen over bok 3» 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *