Døderommet av Susanne Staun

DøderommetTittel: Døderommet
Forfatter: Susanne Staun
Utgitt på: Piratforlaget 2011 (nå oppkjøpt av Vigmostad & Bjørke)
Originaltittel: Døderummet
Oversatt av: Kari Wille Rekdal
Kilde: Egen bok

Maria Krause, rettsmedisineren som har flyttet fra København til Odense fordi hennes venninne gjorde det – får en sak hvor en 19 år gammel jente er funnet drept, skamfert og torturert ved Gudme Sjø på Fyn. Maria finner en merkelig farge på halsen hennes som viser seg å stamme fra et menneske som får behandling for spedalskhet. Det er temmelig merkelig, ettersom det siste tilfellet av sykdommen ble registrert i Danmark i 1913.

Saken blir meget personlig for Maria Krause, da hun ved identifiseringen av den drepte oppdager at Emilie er hennes egen datter – også dette veldig merkelig – siden hun ikke har noen barn. Hvordan henger dette sammen, og vil Krauses personlige skygger formørke Marias profesjonelle overblikk og får henne opp i situasjoner som hun ikke helt vet hvordan hun skal komme seg ut av.

Denne boken inneholder så mye skrudd psykologi i tillegg til den klassiske krimgåten som gjør boka til en veldig spennende opplevelse. Jeg ble dratt inn i historien fra første stund, og selv om romantiseringen av voldtektene som Maria fantaserer om og også utsettes for provoserte meg voldsomt i starten, ble det klart at dette var veldig sentralt i historien utover. Nå er Maria Krause, som de aller fleste hovedpersoner innen krimlitteratur, en meget skrudd og plaget person som pga dette selvfølgelig lar dette gå ut over arbeidet og også roter seg borti store problemer. Ofte blir dette veldig klisjéaktig og smått irriterende, men Susanne Staun skriver på en så genial og rå måte at denne gangen blir boka en enorm opptur! Også plasseringen (Odense) som vi ser på som et rolig og fredfylt feriested (i hvert fall vi nordmenn) gjør dette til en original og fantastisk thriller! Jeg gleder meg flere leseropplevelser skrevet av Susanne Staun.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *