Døden ved vann av Torkil Damhaug

døden ved vannTittel: Døden ved vann
Forfatter: Torkil Damhaug
Utgitt på Cappelen Damm AS 2008
Kilde: Lånt på biblioteket

Kjære Liss,
Om du får dette brevet, er jeg ikke lenger. Jeg sitter og ser hvordan støvet langsomt synker i det grå lyset som faller fra vinduet, og utenfor virvles høstblader opp av vinden og legger seg på sneen igjen. Selv nå er det rart å tenke den tanken. Ikke være lenger. Det er en beslutning som ikke er fattet i de siste minuttene; den har ligget der i mange år, og nå har jeg tatt den fram igjen. Hva du kommer til å gjøre bestemmer om jeg sender deg dette jeg skriver, eller brenner det i peisen og fortsetter langs veien min en stund til. Jeg skal ikke ta kontakt, ikke løfte en finger for å påvirke deg. Det nærmeste en lettelse jeg kan komme nå, er tanken på at det som skal skje ikke ligger i mine hender, men i dine. Og forbundet med denne lettelsen er en annen tanke: Mottar du dette brevet, får du også vite hva som hendte den gangen.

Baksidetekst: 
Liss lever et utsvevende liv i Amsterdam, men kaster seg på flyet hjem når hun får vite at søsteren er forsvunnet. I Oslo leter hun fortvilet etter svar på hva som har skjedd. Men blant dem hun møter finnes én som er villig til å drepe for å hindre at sannheten om søsterens grusomme skjebne kommer fram i lyset.
Døden ved vann er en spenningsroman om å gå over grenser, om å bli innhentet av fortiden, om barnet som søker ømhet og omsorg, og møtes med begjær.
*************************************************************************************************

Historien starter i 1996, på en sydentur møter vi Jo. Han blir mer eller mindre overlatt til seg selv, og må passe sine småsøsken idet foreldrene helst vil drikke og feste. Han møter en jevnaldrende gjeng og blant disse er Ylva som han forelsker seg i. Jakka, en voksen mann som ser at Jo har problemer hjelper Jo til å bli kjent med kjærlighetens mysterier.
I 2008 forsvinner Mailin og søsterens jakt på sannheten bringer dem alle tilbake til september 1996, til Mykrygialos og det som egentlig skjedde der og konsekvensene av dette.

Jeg liker veldig godt Damhaugs måte å skrive på. Dette en krim, men ikke på den måten vi vanligvis opplever. I stedet for å følge historien fra én synsvinkel, veksler perspektivet gjennom boka – og vi ser situasjonen fra de pårørendes, vitner og mistenktes, politiets side. Og jeg elsker det!
Jeg forstår litt og litt av sammenhengen utover i boka, men aldri så mye at jeg gjennomskuer gjerningsmann og motiv – akkurat like mye som forfatteren hadde intensjoner om, tenker jeg.
Boka holdt drivet, spenningen og nysgjerrigheten gjennom hele historien og jeg elsket den fra begynnelse til slutt – bøkene til Torkil Damhaug anbefales på det aller sterkeste!

2 tanker om “Døden ved vann av Torkil Damhaug

  1. Har hørt ganske mye bra om denne forfatteren, fikk ikke mindre lyst å lese boken etter din fine anmeldelse:) Har ikke lest noe av henne, men notere henne ned:) De forskjellige perspektivene hørtes ut som gjorde boken ekstra interessant. Ønsker deg en fin mandag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *