Djevelmasken av Tom Egeland

Djevelmasken

Tittel: Djevelmasken
Forfatter: Tom Egeland
Utgitt på Aschehoug 2016
Kilde: Bibliotekbok

 

Fortiden, sa mor til meg tre dager før hun døde, er en ryggsekk du aldri blir kvitt.
Jeg kan forstå hva hun mente. Hun snakket nok først og fremst om sin egen fortid. Hun visste det bar mot slutten. Likevel er det noe allmenngyldig over ordene hennes, jeg har tenkt mye på det hun sa.
Tilbake i Juvdal. På ferie. På flukt. Min egen ryggsekk er fylt med mysterier.

Forlagets omtale: 
En ung lokalavisjournalist i Juvdal er i gang med en lokalhistorisk bok da han blir drept. Han blir funnet under kirketårnet i Juvdal kirke – akkurat der kallskapellan Pontius Fjeldberg ble funnet død i 1963. Hoppet kapellanen? Ble han kastet ut? Det fikk politiet aldri oppklart. Og nå er altså journalisten som gravde i den gamle saken, også død. Ikke nok med det: En djevelmaske, som kom til bygda med den okkulte predikanten Conrad Krämer i 1708, spilte en sentral rolle også i 1963. Men hvor er masken blitt av? Og hva er sammenhengen mellom dødsfallene?
Dette er det okkulte og religiøse mysteriet som Bjørn Beltø graver i.

Har jeg lest for mange av denne typen bøker? Er det grenser for hvor mange historier som kan produseres over samme mal? Eller er det interessen for dette temaet som daler i takt med antallet historier?
Jeg klarer ikke helt å gi noe tilfredsstillende svar på dette, men jeg vet at denne boken ikke grep meg i nærheten av så hardt som de tidligere bøkene om Bjørn Beltø. Det ble for stille og sakte, for rolig og til tider nærmest langtekkelig å komme fram til løsningen – som heller ikke tilfredsstilte meg – for enkelt?
Jeg savner de store konspirasjonene, de voldelige religiøse sektene og løsninger og svar som rokker ved vårt verdensbilde og det vi tror på.

Jeg håper dette er et hvileskjær fra forfatteren, at Bjørn Beltø kommer mye sterkere tilbake – for jeg er veldig glad i både forfatteren og hans hovedkarakter.

Andre om boken:
Geir Tangen for VG (Bokbloggeir)
Torbjørn Ekelund – Dagbladet
Leif Ekle – NRK

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *