Divergent – Opprøreren av Veronica Roth

Divergent 2

Tittel: Divergent – Opprøreren
(bok nr. 2 i Divergent-trilogien)
Forfatter: Veronica Roth
Utgitt på Schibstedt Forlag 2014
Originaltittel: Insrugent (2012)
Oversatt av Torleif Sjøgren-Erichsen
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

Jeg er livredd da jeg slår øynene opp og griper om lakenet med begge hender. Men jeg løper ikke gjennom gatene i byen eller korridorene i de fryktløses hovedkvarter. Jeg ligger i en seng i de fredsommeliges hovedkvarter, og kjenner lukten av sagmugg i luften.
Jeg vrir på meg, og ynker meg da noe presser mot ryggen min. Jeg griper bak meg, og fingrene lukker seg rundt pistolen.
Et øyeblikk ser jeg Will foran meg, begge med pistolene rettet mot hverandre – hånden hans, jeg kunne ha skutt ham i hånden, hvorfor gjorde jeg ikke det, hvorfor? – og det er like før jeg skriker navnet hans.
Så forsvinner han.

Vi møter (endelig) igjen Tris og Tobias – i forrige bok forlot vi dem idet fraksjonene er i ferd med å gå til krig mot hverandre og de søker dekning hos de fredsommelige.
Hun sliter med vonde minner om ting som skjedde mens de fryktløse var under simulering, og hun måtte ta valg hun aldri trodde hun måtte stå ovenfor.
Nå er det full krig mellom fraksjonene, og rykter begynner å gå om at ting ikke er som man har blitt seg fortalt. Spesielt utenfor gjerdene tyder det på at det foregår ting som bare noen få vet om. Så da er spørsmålet, skal man forsøke å finne svarene på dette, eller skal man bare utrydde de onde slik at man kan gå tilbake til sine behagelige og trygge liv. Hva er det utenfor gjerdene, og hvorfor han noen blitt stengt innenfor?

Endelig kom bok nummer to! Den første sluttet så spennende at det var en pine – og grunnen til at jeg er så glad for at jeg som regel ikke oppdager trilogier før alle bøkene er utgitt! Men nå rakk jeg også å se filmen før jeg begynte å lese nummer to, og fikk i hvert fall opp igjen nysgjerrigheten på fortsettelsen.

Og jammen holder denne boken mål i forhold til forveningene – jeg blir stadig mer imponert over den unge forfatteren Veronica Roth, som har skapt dette universet og persongalleriet. Igjen følger vi Tris idet hun må reflektere og ta alvorlige etiske valg – og det ligger mye god lærdom i disse bøkene. Skal man handle for seg selv, eller for et helt samfunn, for en kortvarig belønning eller for et langtrekkende hele?

Denne boken begynner også å pirke litt i hva som er utenfor – gjerdene som er satt opp omkring Chicago og hvor de fem fraksjonene har levd… Og med en hilsen fra fortiden slutter denne boken – om mulig enda mer spennende enn bok nummer en! (Laaaaang ventetid følger, med andre ord…)

Andre om boken:
Bokkbloggeir – Geir Tangen
Karis bokprat – Kari Brenden-Bech

En tanke om “Divergent – Opprøreren av Veronica Roth

  1. Tilbaketråkk: Veronica Roth: Divergent 2, Opprøreren | Karis bokprat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *