Det vi kan stå for av Geir Lippestad

Det vi kan stå forTittel: Det vi kan stå for
Forfatter: Geir Lippestad, i samarbeid med Jon Gangdal
Utgitt på Aschehoug & Co 2013
Kilde: Egen bok

For det var jo ikke manglende bom i Grubbegata som var årsak til terroraksjonen 22. juli, heller ikke dårlig politiberedskap eller manglende samarbeid mellom diverse offentlige instanser. Årsaken stikker langt dypere og bunner i et fremvoksende politisk lavtrykk over Europa som vi må ta på det ytterste alvor.

Forsvareren til Anders Behring Breivik, som inntil 23. juli 2011 var en forholdsvis ukjent mann ble møtt med mistenksomhet, hat og raseri da han påtok seg oppgaven. Hva slags menneske kunne si ja til et slikt oppdrag?

Også mange privatpersoner hadde kastet seg over tastaturet. De fleste av meldingene deres var fulle av sinne, frustrasjon og trusler. Jeg registrerte at det kunne være tusen måter å ta livet av Lippestad på.

Men på en imponerende måte klarer han å skjøtte sin  forsvarergjerning samtidig som han på en god og tydelig måte tar klar avstand til klientens gjerninger og meninger.

Å fortelle sannheten betyr ikke nødvendigvis å si alt, men at alt du sier er sant.

I denne boken reflekterer han over de verdiene som styrte hans jobb som forsvarer for norgeshistoriens verste massemorder. I bunnen ligger en urokkelig tro på menneskeverd, demokrati og rettssikkerhet. Før og under rettssaken ble forsvarerteamet satt på store prøvelser – forholdet til klienten var uforutsigbart og utfordrende, samtidig som de måtte takle et stort mediepress både fra inn- og utland.

I denne saken var det bare to typer journalister: de dyktige og de svært dyktige.

Det har blitt bemerket i debatter rundt denne boka at Lippestad for første gang (?) glapp i sin gode måte å håndtere saken på, at han har sviktet klienten sin og brutt sin taushetsplikt. Det er uvanlig at en advokat skriver en bok etter en rettssak som så direkte går på klientens gjøren, laden og tenkning – men så er dette også en spesiell sak. Og har vi ikke behov for å vite hvordan ABB tenker? Og hvem kan være bedre i stand til formidle dette, enn han som var ham aller nærmest i 13 måneder? Og bortsett fra et referat fra en privat samtale i en pause under rettssaken, kan jeg heller ikke se at det er noen opplysninger i denne boka som jeg ikke har lest eller fått referert før… Så jeg synes ikke Lippestad har gått i baret denne gangen heller.

Vi skal selvfølgelig ikke nekte ham å uttale seg. Da ville hans kultstatus øke ytterligere. Og så må vi alle, ikke minst journalister, politikere og de som har ansvaret for hvordan samfunnet utvikler seg, konfrontere disse ekstreme ytringene – ta dem fram i lyset, diskutere dem åpent og og ærlig til de faller fra hverandre av seg selv.

For Breiviks politiske prosjekt er ikke sluttført. Han har blitt en lederskikkelse innen visse grupperinger. Det var ikke en psykotisk lystmorder som ble dømt i Oslo 24. august 2012. Det var en iskald og kalkulerende politisk aktivist som i en rettslig prosess lyktes å stå fram på en måte som har gitt ham en internasjonal publisitet uten sidestykke. Han og hans meningsfeller opplever neppe det som straff – snarere tvert imot…

Media:
Etter at boken kom ut, har det pågått en diskusjon i media om Lippestads rolle som advokat og om han har trådt over noen grenser ved å skrive denne boken. Jeg synes at denne debatten er så interessant at jeg velger å legge ut linkene til de forskjellige sakene.

Morten Kinander – jurist og filosof i Civita – Aftenposten 22. april 2013 («Et brudd på taushetsplikten».) Debatt.
Harald Stanghelle – politisk redaktør – Aftenposten 23. april 2013 («Ikke jeg, nei») Debatt.
«Advokatforeningen skal drøfte Lippestad-sak» – Aftenposten 25. april 2013 (Nyhet)
«Advokatforeningen ber Lippestad om en uttalelse – Aftenposten 27. april 2013 (Nyhet)
Harald Stanghelle – politisk redaktør – Aftenposten 3. mail 2013 («Lippestads krangel») Debatt
Mona Høiness – advokat – Aftenposten 6. mai 2013 («Det vi ikke kan stå for») Debatt.
Morten Kinander – jurist og filosof i Civita – Aftenposten 13. mai 2013 («Stanghelle, Lippestad og Breivik») Debatt.
«Lippestad legger fram Breivik-dokument» – Aftenposten 21. mai 2013 (Nyhet)
Per Anders Madsen – Aftenposten 22.05.13 («Lippestads glideflukt») Kommentar.

3 tanker om “Det vi kan stå for av Geir Lippestad

  1. Modige tanker om en omdiskutert forfatteradvokat. Jeg tenker at mye dreier seg om maktspill, posisjonering og «du-skal-ikke-tro-at-du-er-noe» – mentalitet hos «verdiløse» kolleger. – Lippestad kunne gjort noen håndverktekniske grep for å slippe unna mye av kritikken, men det er småting fremfor bragden han forsøker å beskrive. Kanskje reagerer så mange fordi mannen er større enn boken? – beste hilsen / jph

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *