Det henger en engel alene i skogen av Samuel Bjørk

Det henger en engel alene i skogenTittel: Det henger en engel alene i skogen
Forfatter: Samuel Bjørk (pseudonym)
Utgitt på Vigmostad & Bjørke 2013
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

En seks år gammel jente blir funnet hengt i et tre i Maridalen utenfor Oslo. Hun er iført en dukkekjole, har en skolesekk på ryggen og en lapp rundt halsen der det står «Jeg reiser alene».

Politietterforsker Holger Munch blir satt på saken. Han får i oppdrag å lokalisere et menneske med helt spesielle evner, en venn og en tidligere kollega, den unge politikvinnen Mia Krüger. Hun har brutt all kontakt med omverdenen, og befinner seg nå alene på en liten øy utenfor Trøndelag.

Holger Munch er en av landets beste. Mia Krüger ønsker å ta sitt eget liv. Den lille jenta i treet blir en slags forløsning for dem begge. De returnerer til den spesielle etterforskningsenheten i Oslo de tidligere har vært en del av, fast bestemt på å løse dette mysteriet.

De vet lite og ingenting om hvilket mareritt som skal møte dem.

Hvor skal jeg begynne? Jeg er nesten fristet til å tro at denne boken er et eksperiment av typen: Lag en historie der du blander inn alt som tidligere har vært med i andre, populære kriminalbøker i én suppe og se om vi klarer å lure leserne. Her var det så mange ting som jeg har lest tidligere at denne konklusjonen er fristende å dra. Fraskilt politietterforsker som elsker klassisk musikk, en politietterforsker med store personlige problemer har trukket seg vekk fra verden og ønsker å dø (som dessuten klipper håret sitt selv med saks…) blir dratt inn i etterforskningen fordi hun er den beste. En spesialavdeling på siden av det vanlige politikorpset, en innleid hacker uten politierfaring, en religiøs sekt med en gal pastor, en gammel hendelse som fører til nye hendelser i nåtid, personlig involvering, en psykopat som ikke var den vi trodde det var likevel – og en avslutning mistenkelig lik Silence of the Lambs. Og dette er bare noen av detaljene jeg hente meg opp i.

Jeg kviet meg litt for å konkretisere dette, av den grunn at hvis jeg tar feil og forfatteren virkelig har forsøkt å skrive sin egen historie, så er vel ikke dette spesielt hyggelig å lese… Men denne følelsen dukket opp så mange ganger gjennom boken at jeg rett og slett ikke klarer å overse den. «Det har jeg lest, det var i den boken og dette er jo Kinsey Milhone»…

Og historien var heller ikke spesielt spennende – til det var den altfor gjennomsiktig og forutsigbar – den fulgte rett og slett bare en kjent oppskrift slik at hvis du har lest noen krimbøker før, så skjønner du hva som skal skje videre og hvorfor.
Og slutten? Plutselig var det slutt, som om man på forhånd hadde bestemt hvor mange sider boken skulle ha og måtte avslutte på en blunk…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *