Den usynlige vennen av Carolyn Jess-Cooke

Den usynlige vennenTittel: Den usynlige vennen
Forfatter: Carolyn Jess-Cooke
Utgitt på Cappelen Damm 2015
Originaltittel: The Boy Who Could See Demons
Oversatt av Jana Kristensen
Kilde: Egen bok

Folk ser rart på meg når jeg forteller at jeg har en demon. «Du har demoner, mener du vel?» sier de da. «Er det ikke det man pleier å si når man er avhengig av narkotika eller føler trang til å ta livet av faren sin?» Nei, sier jeg. Demonen min kaller seg Ruen. Han er 1.60 høy og de tre yndlingstingene hans er Mozart, bordtennis og brødpudding.
Jeg traff Ruen og vennene hans for fem år, fem måneder og seks dager siden. Det var den samme morgenen som mamma fortalte at pappa hadde dratt, og jeg var på skolen.

Forlagets omtale: 
Barnepsykiater Anya vender hjem til Belfast etter studiene. En av pasientene er ti år gamle Alex, hvis mor flere ganger har forsøkt å ta livet av seg. Faren forsvant plutselig en dag, og siden da har Alex hatt selskap av en som kaller seg Ruen. Han sier de er venner, men Ruen er ikke snill. Ruen sier han er en demon, og han vil at Alex skal gjøre slemme ting. 
   Anya hadde selv en datter som led av schizofreni, og hun håper hun vil klare å hjelpe Alex så han ikke skader seg selv eller andre. Hun må få ham til å forstå at Ruen ikke er ekte. Men i samtaler med Alex stusser hun over alt denne Ruen vet, private ting om henne som ikke Alex kan vite. Kan Ruen være en virkelig person som Alex har jevnlig kontakt med, og som er farlig for ham? Sakte nærmer hun seg den skremmende sannheten.

Det kommer til å bli en beskrivelse av slutten av denne boken, så hvis du ikke vil vite noe særlig bør du la være å lese denne omtalen:

 

Vi møter altså 10 år gamle Alex, som enten sliter med hallusinasjoner og stemmer i hodet som forteller ham hva han skal gjøre – eller han sliter med en faktisk demon som forteller ham hva han skal gjøre. Dette kunne altså ha vært et studie i sinnet til en psykisk syk gutt, eller en spøkelseshistorie. Den er lagt opp på en måte hvor dette svaret ikke er åpenbart – men derfor kunne den godt ha vært skumlere underveis.
Men så ender den opp i ingenting! Slutten gir ingen svar på om det var slik eller slik – hvordan kunne Alex ha informasjonen han hadde om Anya hvis ikke demonen var ekte, men den forsvant bare når han ble fri for sine hverdagsproblemer.

Jeg ble rett og slett superskuffet over slutten, og mangelen på svar – da historien fram mot (den manglende) konklusjonen var interessant nok, siden psykisk sykdom (spesielt hos barn) er et interessant og viktig tema.
Jeg håper egentlig at det var konsentrasjonen min som glapp på slutten, at jeg rett og slett gikk glipp av noe vesentlig som skulle gi meg svarene – for hvis ikke, så var dette veldig uforløst.

En tanke om “Den usynlige vennen av Carolyn Jess-Cooke

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *