Den siste som skal dø av Gregg Hurwitz

Den siste som skal døTittel: Den siste som skal dø
Forfatter: Gregg Hurwitz
Utgitt på Vigmostad & Bjørke 2013
Originaltittel: The Survivor (2012)
Oversatt av Henning Kolstad
Kilde: Bibliotekbok

Prognosen hans. Jo takk. Han var kjent med den. Han visste at han snart ville få trøbbel med å holde i… en penn, for eksempel. Så en dag ville han ikke kunne løfte den i det hele tatt. Han visste at tungen ville begynne å føles tykk. Litt snøvling nå og da, først bare plagsomt, men senere ville han ikke kunne kommunisere. Eller svelge. Han visste at han etter hvert ville trenge sondemat. At tårekanalene ville begynne å tette seg, at han ville trenge øyedråper, og til slutt noen andre til å gi dem. Han visste at han ville føle en viss generell tretthet, først bare besværlig, senere hemmende. At han ikke ville klare å trekke pusten ordentlig. Før eller senere ville han trenge trykkmaske om natten. Og så ville det bli respirator. Han visste at sykdommens årsak var ukjent, men at det var betydelig høyere risiko blant krigsveteraner. Det fantes ingen svar, og slett ingen gode svar.

Nate Overby har bestemt seg for å dø. Han kommer ikke over hendelsene i Irak som tok livet av bestevennen Charles – en hendelsene hvor han mener at han selv sviktet og dermed er årsaken til at vennen døde. Han skyver kona og datteren lenger og lenger fra seg, til de til slutt bestemmer seg for å separeres. Når han så på toppen av dette får beskjed fra legen om at han har den grusomme muskelsykdommen ALS, ser han ikke lenger noen grunn til å fortsette livet.
Idet han står på gesimsen i ellevte etasje, fast bestemt på å gjennomføre selvmordet. Gjennom vinduet blir han klar over at det foregår et bankran, med kundene tatt som gisler. Instinktivt reagerer Nate, han stormer banken og dreper fem av de seks ranerne.I stedet for å dø blir han dagens helt!
Men det skal vise seg at det var noe annet enn penger ranerne var ute etter, og det blir klart at det nå er opp til Nate å skaffe dette til veie for dem. Alternativet er at datteren hans dør!

Følgende blurb står å lese på forsiden av boken: «Renspikket holde-deg-våken-hele-natten-spenning» – Harlan Coben.
Og siden mr Coben er en av mine absolutte favoritter innen spenningslitteratur, regnet jeg med at dette var en bok midt i blinken for meg. Og det var en rett antakelse.

Boka er gjennomført spennende fra første til siste side, og i tillegg til spenningen, får vi også en nydelig historie om kjærlighet og livet, ønsket om å leve, men viljen til å dø. For det er ikke lett for Nate Overby å skulle forsøke å redde livene til sin kone og datter, når han i tillegg til å måtte kjempe mot hardbarkede kriminelle også må kjempe mot den stadig mer aggressive og ødeleggende ALS-sykdommen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *