Den fortrolige av Hélène Grémillon

Den fortroligeTittel: Den fortrolige
Forfatter: Hélène Grémillon
Utgitt på Aschehoug Forlag 2013
Originaltittel: Le confident (2010)
Oversatt av Agnete Øye
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

En dag fikk jeg et brev, et langt, usignert brev. Det var en begivenhet, for jeg hadde fått særlig mye post i løpet av livet. […] En gang i uken, kanskje, eller to ganger i de vonde ukene da jeg forventet at brevene skulle snu livet mitt opp-ned, akkurat som jeg forventet når telefonen ringte eller når jeg lukket øynene og telte til ti før jeg åpnet dem.
Og så døde moren min. Og da ble jeg virkelig satt ut, for det er ingenting som slår å miste moren sin når det gjelder å få livet snudd på hodet.

Baksidetekst:
Unge, vakre Annie kommer fra enkle kår og drømmer om å bli maler, mens den velstående Madame M. tilsynelatende har alt – unntatt barnet som hun så brennende ønsker seg. En dag inngår de to kvinnene en pakt som vil å uante konsekvenser for dem begge.
Mange år senere mottar forlagsredaktøren Camille en menge kondolansebrev etter morens død. Balnt dem er en tykk konvolutt fra en anonym avsender, og samme slags konvolutt dukker deretter opp i postkassen hver tirsdag. Litt etter litt forstår Camille at hvert av brevene er et nytt kapittel i en historie om umulig kjærlighet og ødelagte skjebner. Langsomt åpner tirsdagsbrevene opp en forferdelig hemmelighet som også angår henne selv.

En liten landsby utenfor Paris. Det er rett før 2. verdenskrig. Mellom to kvinner oppstår et uvanlig vennskap.

Dette er av den typen bøker hvor jeg må legge bånd på meg for ikke å bla meg fortere fremover enn jeg rekker å lese. Hele tiden kommer man litt nærmere sannheten i det som skjer, men ikke fort nok!

Jeg hadde ingen spesielle forventninger til boken før jeg begynte, men for en leseopplevelse dette ble. Kjærlighet, utroskap, sjalusi og skyld er hovedingredienser i historien og det er så vakkert og presist oppbygd at jeg ble dratt inn i historien og drevet til å fortsette bare litt til…og litt til… hver eneste gang. Stadig overraskende vendinger gjør at konklusjonen aldri står helt klart for leseren og veien fram til konklusjonen er en nydelig historie om vennskap, kjærlighet, svik og hemmeligheter som sørget for at denne boken havner rett i toppsjiktet av de beste bøkene jeg har lest.

Jeg har alltid ment at hemmeligheter bør dø med dem som har båret dem. De tenker sikkert at jeg svikter min egen overbevisning siden jeg forteller Dem dette, men til Dem må jeg si alt.

Dette er Hélène Grémillons debutroman, og etter å ha lest denne håper jeg virkelig at det kommer flere bøker fra hennes penn – damen kan å fortelle historier.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *