Delirium av Lauren Oliver

Forfatter: Lauren Oliver
Utgitt på Gyldendal Norsk Forlag 2012
Originaltittel: Delirium
Oversatt av Hilde Stubhaug
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

Det er sekstifire år siden presidenten og Foreningen utpekte kjærligheten som en sykdom, og førtitre år siden forskerne fant kuren. Alle i familien min har allerede tatt operasjonen. Storesøsteren min, Rachel, har vært sykdomsfri i ni år nå. Hun har vært immun mot kjærlighet så lenge at hun sier hun ikke kan huske hvordan symptomene kjennes. Operasjonen min skal gjennomføres om nøyaktig nittifem dager. Tredje september. Fødselsdagen min.

Portland, USA. Kjærligheten er roten til alt ond: Sykdom, kaos kriger og strid mellom mennesker. Folk flest fikk denne sykdommen tidligere og hadde det forferdelig og den førte til flere selvmord. Kuren mot kjærligheten gjør menneskene lykkelige og trygge for alltid. Man blir koblet med en partner som granskerne finner passende, og man lever sammen resten av livet – uten noen forstyrrelser i tilværelsen.

Krig finnes ikke lenger, og kriminaliteten er nesten utryddet – grensene rundt de godkjente byene er stengt og man trenger offentlig godkjennelse for å krysse grensen. De aller fleste bøyer seg for reglene og stiller ingen spørsmål – men det finnes en gruppe mennesker, De ugyldige, som lever ute i de uregulerte områdene mellom de godkjente byene. De tror ikke på at kjærligheten er en sykdom og mener derfor at Kuren er mishandling av menneskene. Av og til tar de seg fram til byene og protesterer mot systemet – blir de tatt blir de øyeblikkelig dømt til døden. Hvis du krysser grensa, blir du dømt til døden. Og hvis du stiller spørsmål ved systemet, blir du satt i Krypten.

Vi møter 17 år gamle Lena (Magdalena) Haloway – hun skal gjennom sin evaluering før operasjonen og koblingen. Hun har aldri stilt spørsmål om systemet og gleder seg til 18 årsdagen sin, og operasjonen, da hun skal bli kurert… Men noe skjer med henne, hun møter en gutt – og blir smittet av Sykdommen…

Nå er alt forandret. Nå vi jeg heller være smittet av kjærligheten i et eneste lite øyeblikk, enn å leve hundre år med den knusende løgnen.

Boka er ikke noe jeg har valgt meg ut selv, jeg tror ikke det er en bok jeg hadde kommet til å plukke ut på egen hånd heller. Den kom dumpende ned i postkassen fra forlaget i sommer. Siden har den stått i hylla uten å skrike om noe særlig oppmerksomhet. Og helt uten forventninger, plukket jeg den fram – mest pga respekt for forlaget som tross alt hadde sendt den til meg – og den traff meg midt i hjertet! FOR EN BOK!! Den er så vakker, tragisk, trist og nydelig! Den peker på det viktigste i livet: kjærlighet og hvor viktig det er for oss mennesker. Hvor sterk man blir når man må kjempe for kjærligheten og retten til å leve sitt eget liv. Og hvor sta man blir når man oppdager at man lever midt i en løgn.

Slutten er så vakker, og så overraskende at jeg gråt mine modige tårer – og det må jeg innrømme faktisk skjer veldig, veldig sjelden når jeg leser bøker. Men dette var så sterkt og nydelig at tårene bare rant og rant…

Denne boka må bare leses, den fortjener et stort publikum for den er bare vakker!

5 tanker om “Delirium av Lauren Oliver

  1. Så flott anmeldelse, ble litt rørt over din iver over boken:) Har den stående i bokhyllen min og jeg gleder meg veldig til å lese den:) Har bare hørt gode ord om den, blir jo spennende:) Ha en fin kveld!:)

  2. Jeg elsket filmanmeldelsen og jeg elsker boken. Jeg har da lest den en gang, og som du sa, så traff den meg også på en helt tilfeldig måte! Jeg skulle låne en bok på skolen også hadde jeg så lite tid, så da bare tok jeg en bok uten å tenke så mye over hvorfor jeg valgte akkurat den. Da jeg skulle begynne å lese begynte jeg med å skikke litt på baksiden av boken og få ett lite innblikk av hva det handler om, og den var så utrolig fin. Jeg har lest den en gang og denne boken er altså en av de beste bøkene jeg har lest. Utrolig fint skrevet, utrolig fine ord, og best av alt; utrolig fin handling. Denne boken er satt på høy nivå i lista mi, og jeg har lest MANGE bøker. Vil bare anbefale denne boken til alle som har interesse for kjærlighet og folk som liker ja.. som sagt, kjørlighet 🙂 Digger denne boken!

  3. Jeg leser den nå, er på side 57. Kan noen skrive va den handler om? Skal ha lest boka ferdig til Fredag, og det klarer jeg aldri…..

    • Den handler om en gutt som får diagnoser fordi han ikke er som alle andre, så får han medisiner som gjør ham til pillenarkoman.

  4. Tilbaketråkk: Leseåret 2013 - de beste bøkene

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *