De usynlige av Stef Penney

De usynligeTittel: De usynlige
Forfatter: Stef Penney
Utgitt på Bazar Forlag 2013
Originaltittel: The Invisible Ones
Oversatt av John Erik Frydenlund
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

Det viser seg snart at hukommelsestapet kanskje er det minste problemet jeg har. Teknisk sett befinner jeg med i en «redusert ansvarstilstand». Det er det politiet konkluderer med etter å ha avlagt meg et besøk ved sengekanten på sykehuset. Det jeg har gjort er å kjøre bilen min gjennom et gjerde og inn i et tre på et sted som heter Downham Wood, nær grensen mellom Hampshire og Surrey. Jeg aner ikke hvor Downham Wood er, eller hva jeg hadde der å gjøre. Jeg husker ikke å ha kjørt ned noe gjerde eller inn i noe tre. Hvorfor skulle jeg det, eller noe som helst annet menneske, gjøre noe slik

For sju år siden forsvant Rose Janko, og ingen har sagt et ord om dette før faren hennes plutselig står på kontoret til privatdetektiven Ray Lovell. Han vil vite sannheten om forsvinningen, og velger Ray Lovell fordi han selv er av sigøynerblod. Rose giftet seg med Ivo Janko og ble da en del av en reisende sigøynerfamilie, og ryktene vil ha det til at hun stakk av det sønnen hennes ble rammet av den genetiske sykdommen som går i Janko-familien.

Denne boka likte jeg godt. Her har vi en krimgåte som skal løses av en privatdetektiv og en historie vi kan lære noe av. Vi får et innblikk i sigøynerfolkets levesett og hvilke fordommer de møter. Og hvordan de behandler hverandre hvis man finner ut at man ikke vil leve på veien lenger, eller finner seg en partner som ikke er sigøyner.

Løsningen rulles sakte, men sikkert opp – men er aldri slik det kan synes på overflaten, og slutten kom temmelig overraskende på meg – og det liker jeg veldig godt!

En tanke om “De usynlige av Stef Penney

  1. Jeg synes også at dette var en bra bok, og jeg likte at vi lærte så mye om sigøynerne, en bok som setter våre fordommer litt på prøve. Fin omtale forresten 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *