Bøker jeg gleder meg til – juni 2013

Det er igjen på tide med en liten oversikt over bøker jeg gleder meg til å lese. «Må lese-lista» mi blir ikke kortere og kortere for å si det slik. Noen bøker pirrer mer enn andre, og jukser seg framover i køen – enten fordi jeg har lest noe av forfatteren tidligere og dermed vet jeg hva jeg har å se fram til – eller fordi boka rett og slett har fått spennende omtale andre steder og nysgjerrigheten pirres.
Denne gangen tar jeg med bøker som allerede er utgitt og bøker som blir utgitt i løpet av året. Håper andre også kan få noen gode tips her.

 
HevnerenHevneren av Jan-Erik Fjell: en parallellhistorie som begynner i Minnesota i 1961. 17 år gamle norskættede Daniel «Danny» Larsen blir dømt til livstid i fengsel for væpnet ran og drapsforsøk på en politimann – straffen skal sones på Alcatraz. I Norge i nåtid herjet en utspekulert seriemorder. Er ofrene tilfeldig utvalgt? Hva er sammenhengen mellom disse drapene og den 50 år gamle historien om nordmannen Danny? En arbeidslysten Anton Brekke tar saken.
Boken kommer ut på Juritzen forlag as – 21. august 2013.

 

 

Jordtårer Jordtårer av Frode Eie Larsen:
Torstein elsker å grave, og en dag finner han noen beinrester i et skogholt bak gården der han bor. Da han plutselig står med en menneskeskalle i hånden, er det slutt på leken.
Eddi Stubb vikles inn i en ny etterforskning, hvor løgner, sjalusi, skjulte grusomheter og gammelt hat lokkes frem i dagen. En dag ender det i drap. Saken virker opplagt når en mann melder seg og forteller at han er skyldig, men er det virkelig så enkelt?
Det er Torsteins graving, som fører til at man finnes en massegrav med 34 barneskjellett. Eddi Stubb rekker knapt på levere en av knoklene til analyse, før et drap skjer i bygda. Når det også forsvinner et lite barn, får han mer enn nok å hanskes med. Oscar og Jessiva (journalister) fatter interesse for historien bak massegraven, og møter en prest som er villig til å gå helt til det ytterste for at sannheten om de døde barna ikke skal fram i lyset.
Boken kommer ut på Liv Forlag august 2013.

KarmaKarma av Jørgen Jæger:
En mann forsøker å ta livet av seg på Korsneset i Bergen, men en turgåer griper inn. Da politiet ankommer, er mannen død og turgåeren sporløst forsvunnet. Samtidig blir IT-medarbeideren Sebastian Maddox funnet død i en bakgård. Har han tatt sitt eget liv, slik det ser ut til?
Det avdekkes uregelmessigheter i etterforskningen, og lensmann Ole Vik blir bedt om å gjennomgå saken på nytt. Etter hvert trer konturene av en kynisk bakmann frem – en mann som hensynsløst dreper enhver som står i veien for ham.
Mannen kaller seg Karma. Men hvem er han? Ole Vik har bare noen få timer til å finne det ut.
Boken er utgitt på Juritzen Forlag mars 2013.
Jørgen Jæger holder nå på å skrive en ny bok om lensmann Ole Vik.

En dag i livetEn dag i livet av Geir Stian Ulstein:
Sankthansaften 1945 blir en ung mann borte i en innsjø. Hans død preger familien sterkt. 27 år senere blir familien på nytt rammet av det utenkelige: En ny ulykke røsker tettstedet opp fra hverdagen og skaper dype sår i den allerede pregede slekten. Et knippe tilfeldigheter, skjebnens lunefullhet samt ulike menneskers sammenvevde opplevelser, manifesterer seg i løpet av en vakker, men fatal sommerdag. Øyeblikk som det er umulig å endre på, presser seg på og vil for alltid prege de utvalgte.
Utgitt på Juritzen forlag 2013.

 

 

CitadellCitadell av Kate Mosse:
Carcassonne, 1942: Ved en tilfeldighet dras den energiske og modige 18 åringen Sandrine inn i kampen mot den tyske overmakten. Sammen med de andre kvinnene i nettverket «Citadell» er hun villig til å ofre alt for å befri den franske middelhavskysten, slik forfedrene kjempet mot innvandrerne fra nord mange hundre år tidligere. Sandrines partisaner forsvarer også en eldgammel hemmelighet som – hvis den havner i feil hender – kan endre historiens gang. Idet krigen går mot slutten, er Sandrines skjebne uløselig bundet til tre forskjellige menn. Men hvem er den egentlige fienden? Hvem utgjør den største trusselen? Og hvem er den sanne beskytteren av hemmelighetene som i generasjoner har trukket mennesker til foten av Pyreneene?
Boken er utgitt på Gyldendal 2013.

Han er her igjenHan er her igjen av Timur Vermes:
Våren 2011 våkner Adolf Hitler opp i Berlin. Etter å ha orientert seg, får han vite at det er fred i landet, og at statsministeren heter Angela Merkel. En velvillig kioskeier gir ham husly, overtaler ham til å rense uniformen og foreslår at han henger litt rundt i påvente av noen tv-folk. Det er nemlig store sjanser for at de vil la seg begeistre av hans Hitler-imitasjon…
Utgitt på Cappelen Damm 2013

 

 

 

Den onde arven

Den onde arven av Thomas Enger:
Med en far hun aldri har sett og en mor som verken tåler lys eller lyd, er livet til 16 år gamle Julie alt annet enn vanlig. Hun bor i et stort hus sammen med sin bestefar, og på skolen blir hun mobbet. Hennes beste venn er en katt.

Men en kveld da nordlyset åpenbarer seg på himmelen, finner hun en mystisk gjenstand som snur opp ned på livet hennes – en gjenstand som er nært knyttet til mørke hemmeligheter i familien, til hva som skjedde da faren hennes forsvant 15 år tidligere. En gjenstand som noen er villig til å drepe for å få tak i.
Samtidig er Julies katt blitt redd for henne, og ute på tunet har 13 ravner slått seg ned. Og de følger Julies minste bevegelser med iskalde øyne.
Kommer på Gyldendal september 2013.
Thomas Enger holder også på å skrive en ny bok i serien om Henning Juul.

Utover disse bøkene, kunne jeg ha ramset opp en hel masse bøker til – leselista inneholder nå 794 bøker (!) Men dette er et lite utvalg, og det kommer nok flere slik innlegg i tiden framover. Det er så mange bøker som fortjener omtale og reklame, men ingen får tid til alt – men jeg gjør så godt jeg kan til å bidra til litt omtale av de bøkene jeg biter meg merke i.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *