Bok & Folk 2016 – topp 5

 

topp5-2016

I forbindelse med årets Bok & Folk – bokfestivalen i Land har jeg som vanlig laget en topp fem liste.

Jeg må presisere at denne lista ble laget ut fra de bøkene jeg rakk å lese innen deadline for programbladet 22. september, og at denne lista kunne ha sett annerledes ut hvis jeg hadde rukket alle høstens bøker.

Men det kommer som vanlig en Topp 10-liste ved årsskiftet, og da får vi se hva (om noe) som forandrer seg innen den tid.

Årets topp 5:


5. Fortielsen av Jørgen Jæger
Cecilie Hopen er i Drammen for å finne ut hva som har skjedd med samboeren – har han forsvunnet frivillig eller har det skjedd noe kriminelt? Politiet vil ikke hjelpe henne i jakten på svar, men da kommer Ole Vik. De vikles inn i et nettverk av grov menneskehandel og prostitusjon når Cecilie blir fengslet og mistenkt for drap.
Jæger holder seg i kjent stil uten de brutale og bestialske scenene uten at det blir noen kosekrim av dem grunn. Han tar opp alvorlige samfunnsproblemer, og menneskeliggjør disse på en slik måte at det er umulig å ikke sympatisere med ofrene og hate bakmennene.

4. Lykkejegeren av Jan-Erik Fjell
Funnet av knoklene av en menneskehånd i understellet på en gammel Cadillac, og drapet på en middelaldrende kvinne i Fredrikstad, sender den spilleavhengige Kripos-etterforskeren Anton Brekke til Las Vegas. Her finner han spor bakover i tiden som kan være med på å løse saken hans.
Et fantastisk oppbygget plot, nåtid og fortid flettes elegant sammen, spor avsløres på akkurat riktig sted – akkurat slik en god krim skal være.

3. Kalypso av Ingar Johnsrud
En hemmelig millitæroperasjon etter jernteppets fall knyttet to dødsfall i Oslo sammen. For en hevner er tiden i ferd med å renne ut, våpenet han rår over truer dem alle. Alt står på spill i møte med ondskapen.
Etter pangdebuten med debutromanen Wienerbrorskapt, var fallhøyden stor – men jammen har forfatteren klart kunststykket å skrive en, om mulig, enda bedre bok.

2. Irene av Pierre Lemaitre:
Et dobbeltdrap er nøyaktig kopi av Bret Easton Ellis’ bok American Psycho, og det skal vise seg at morderen lar seg inspirere av flere krimforfattere.
Dette er originalt, overraskende og spennende. Det gleder et krimhjerte at noen klarer å skrive noe helt annet enn det «alle andre» gjør.

1. Den niende graven av Stefan Ahnhem
Sveriges justisminister er sporløst forsvunnet, og etterforskningen må foregå i hemmelighet. Omtrent samtidig blir konen til en kjent dansk TV-personlighet funnet myrdet i København. Svensk og dansk politi dras stadig dypere inn i en konspirasjon som viser seg å være verre enn noen av dem hadde kunnet forestille seg.
Over 600 sider uten ett eneste dødspunkt – dette er rett og slett grunnen til at jeg leser bøker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *