Blodig brorskap av Per Asle Rustad

blodig brorskapTittel: Blodig brorskap – på innsiden av Oslos gjenger
Forfatter: Per Asle Rustad
Utgitt på Schibsted Forlag 2013
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

Det er egentlig helt absurd. Men for noen er det logisk. «Hvis du truer med å drepe en, må du gjøre det. Ellers har du tapt.»
Dette er holdningen i en subkultur Norge har tillatt å utvikle seg på siden av samfunnets normer, lover og regler de siste 30 årene.
Blåveiser har blitt til tortur og drap. På gaten, utenfor stuedøra di eller midt i en folkemengde. Det er krig. Mellom gjenger og mot politiet. Og krigen er i ferd med å nå nye høyder.

Per Asle Rustad har fått et unikt innblikk på innsiden av gjengene. Han ønsker å finne svar på hva det er som gjør at et fryktet gjengmedlem kan være en kjærlig familiefar som leverer ungene i barnehagen om morgenen, og bedriver rå kriminalitet, narkotikahandel og vold på kveldstid.
Han har fått snakke med medlemmer som alle har betalt prisen for gjenglivet, og han har snakket med den mannen i Norge som sannsynligvis vet mest om disse gjengene; politimannen Eirik Jensen.

Flere parter ønsker fred – en forutsetning for fred er å forstå, og dette er bakgrunnen for at Rustad har skrevet denne boken. Som han selv sier i etterordet: «Det er oppsiktsvekkende hvor langt man kan komme med å vise respekt og evne og vilje til å kommunisere med gjengmedlemmene. Eirik Jensen har i så måte skjønt mer enn de fleste. Det kan jeg skrive under på av egen erfaring. Det langvarige arbeidet med denne boken har vært helt uten ubehageligheter.»

Jeg tror dette er en viktig bok. Jeg synes Rustad har gjort en meget godt jobb med å skrive den. Her finner jeg ingen fordømmelse og demonisering av gjengene… For all del, det er ingen tvil om at de utgjør en trussel mot det norske samfunnet, vi har sett tilfeller av tortur og drap, skuddløsning blant folkemengder på Aker brygge osv, men Rustad går i dybden og forsøker å finne årsaker til hvorfor det har blitt sånn, hvordan politiet og samfunnet kan bekjempe gjengene og ikke minst hindre rekruttering av nye, yngre medlemmer. Slik jeg ser det, finnes det en løsning og mennesker som forstår – men det stopper når det kommer til pengesekken og viljen hos myndighetene til å gjøre jobben på riktig måte. Politimannen Eirik Jensen er i mine øyne en meget klok mann.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *