Blacklands av Belinda Bauer

BlacklandsTittel: Blacklands
Forfatter: Belinda Bauer 
Utgitt på Cappelen Damm 2011
Originaltittel: Blacklands 
Oversatt av André Savik
Kilde: Bibliotekbok

Det var lenge siden Steven hadde gitt opp å finne ekte ledetråder. I begynnelsen hadde han likt å forestille seg at onkel Billy hadde lagt igjen noe slags bevis på at han hadde en forutanelse om sin død. En kjent bok i Fem-serien med et eseløre på en avgjørende side, initialene «AA» skrapt inn i bordplaten av tre ved siden av sengen, lego som var strødd omkring og dannet et kompass, hvor X pekte ut rette sted. Et eller annet en observant unggutt kunne få øye på og dechiffrere.

Forlagets omtale:
12 år gamle Steven Lamb spiller ikke fotball etter skoletid – han graver etter lik. Målet er å finne levningene etter onkelen, Billy, som forsvant for 19 år siden. Finner Steven Billy vil han bringe bestemoren ut av sorgen og familien sin mot en bedre og mer harmonisk tilværelse. På den tiden da Billy forsvant ble pedofile Arnold Avery livtidsdømt for seriemord på småbarn. Det er all grunn til å tro at han drepe Billy, og Steven skriver et brev til Avery for å spørre hvor han begravde ham. Dette blir starten på en skremmende katt-og-mus-jakt mellom den desperate, sannhetssøkende gutten og en drapsmann som har kjedet seg i mange år.

Etter å ha lest Bauers tredje bok, Som fortjent, måtte jeg gå tilbake til begynnelsen – det var mange tråder som pekte bakover mot de to første bøkene i serien som jeg ønsket å få med meg. I anmeldelsen av den tredje boken, skrev jeg at dette var den tredje boken om politimannen Jonas Holly; det var ikke helt sant. Denne boken handler utelukkende om 12-åringen Steven Lamb, som desperat forsøker å finne levningene etter sin døde onkel Billy.
Belinda Bauer skriver selv at dette aldri var ment som noen kriminalroman – hun tenkte at det kunne bli en svært kort beretning om en gutt og bestemoren hans. Hvilken påvirkning får alvorlige forbrytelser på mennesker resten av livet – kanskje i flere generasjoner?

Boken er interessant i den grad vi følger Stevens jakt og indre motivasjon for å finne onkel Billy. Også det som handler om Arnold Avery er interessant og spennende (kanskje spesielt siden jeg er veldig interessert i seriemorderes psyke)… Men til tider blir det mange ord, mye detaljerte forklaringer om ting som kanskje ikke er så relevant – og som i perioder fikk meg til å miste litt motivasjonen…
Den norske oversettelsen irriterte meg til tider; den var utrolig gammeldags med bruk av «mave», «have», «meget senere» osv. Verken tidsepoken eller alderen på hovedrollene skulle tilsi et slikt språk. Detaljer, ja jeg vet – men likevel noe jeg fint er i stand til å henge meg opp i…

Jeg hadde kanskje ikke valgt å lese bok nummer to, hvis jeg bare hadde lest denne først – men siden jeg har lest nummer tre, og dermed vet at det henger igjen noen tråder jeg skulle ha funnet ut av, kommer jeg til å lese den… hvis serien tar seg opp bok for bok, slik bok nummer tre kan tyde på – kan jeg plassere denne første boken i kategorien «en litt famlende start.»

 

3 tanker om “Blacklands av Belinda Bauer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *