Bare én kom tilbake av Øystein Molstad-Andresen

Bare en kom tilbakeTittel: Bare én kom tilbake. Beretningen om Stein Gabrielsen – tre døgn på åpen flåte i et orkanherjet Atlanterhav
Forfatter: Øystein Molstad-Andresen (Stein Gabrielsen)
Utgitt på Gyldendal Norsk Forlag 1973
Kilde: Bibliotekbok

21. mars 1973: M/S Norse Variant på vei ut fra Norfolk i Virginia, med et mannskap på tredve.
22. mars: Forrykende orkan utenfor Cape May. Skipet går ned. Niogtyve mennesker blir tatt av havet.
Én kommer hjem. Stein Gabrielsen.
Det var et mirakel. All verdens nyhetsbyråer dekket begivenheten: En norsk sjøgutt hadde vunnet kampen mot ville naturkrefter – en kamp der alle knep ble nyttet for å knuse.
Viljestyrke. Kaldblodighet. Seighet.

MS «Norse Variant» forlot havna i Norfolk, Viriginia 21. mars 1973. Hun var lastet med kull og hadde kurs mot Glasgow i Storbritannia. 45 minutter tidligere hadde MS «Anita» forlatt Newport News, Virginia. Begge skipene sank. Fra «Anita» ble det bare funnet én livbøye – 32 mennesker hadde vært ombord.
«Norse Variant» hadde en besetning på 30, bare én mann overlevde – Stein Gabrielsen. 25. mars ble han oppdaget, han hadde da sloss med havet og naturkreftene i tre døgn.

Denne boken oppdaget jeg når min far, som er tidligere sjømann, spurte om jeg kunne klare å finne ut hva disse to skipene het. Begge disse skipene var norske, og forsvinningene gjorde stort inntrykk på sjømennene som seilte på samme tid. Båten til faren min (Skauborg) gikk ut fra havna i Norfolk noen dager senere, og gikk i søk etter vrakrester og omkomne etter forlisene. Ingenting har blitt funnet, annet enn den ene overlevende og noen oljestriper. Gabrielsens historie vitner om en sterk og kalkulerende mann, som klarte å overleve tre døgn i havet.

[…] pipelyden var der igjen. Han kikket over flåtekanten, ingen ting å se. Ergo, han var blitt gal. En underlig fornemmelse å vite det!
Men pipingen fortsatte, foran flåten, bak den, på siden – det måtte være noe der likevel? Han la seg over kanten igjen og kikket.
Han hadde fått selskap. En stor havskilpadde svømte ved siden av flåten. Et liv – et levende vesen! Han kunne omfavnet dyret i ren og skjær glede.
Og det var visst det han forsøkte å gjøre. Iallefall fikk han det for seg at den nye reisefellen måtte og skulle ombord, koste hva det koste ville. Så Stein hoppet til sjøs, han!

Stein Gabrielsen fortsatte til sjøs etter forliset, men fikk problemer med ettervirkninger og måtte gå i land etter 3 år. Han døde i 2009, 59 år gammel.

 

5 tanker om “Bare én kom tilbake av Øystein Molstad-Andresen

 1. Hei
  Jeg er datter av førstestyrmann Arne Martinsen om bord på MS Anita… I over 40 år har min mor ventet på at min far skal komme hjem. Boka om Stein Gabrielsen leste jeg ikke før for 3 år siden – da det var 40 år siden forlisene. Det er helt utrolig at to så store forlis kun blir husket av de som ble direkte berørt eller av andre sjøfolk… Det finnes lite eller ingen informasjon å finne på nett – og tro meg – jeg har lett… Det er sjokkerende å oppleve som direkte pårørende at også alle de andre pårørende lever i fortida og aldri verken fikk hjelp eller kom seg særlig videre med livene sine. Jeg har laget en hjemmeside http://www.viminnes1973.com for å hedre de vi mistet og vi har også en minneside på Facebook MS Anita og MS Norse Variant til minne. Det er godt å se at også andre enn vi som er direkte pårørt har lest boka – den burde nesten være pensum i skolen… Takk skal du ha 🙂

  • Tusen takk for en hyggelig tilbakemelding – jeg setter pris på at involverte personer setter pris på at slike ting blir dratt fram igjen, for jeg er helt enig med deg i at det ganske utrolig at dette ikke er mer kjent enn det faktisk er.

 2. Jeg er av og til inne å ser på sider om skipsforlis og at disse to skipenes skjebne er så lite kjent er merkelig. En gang i året er det minnestund over sjøfolk som ble borte på havet og det nevnes da skipsnavn som » Berge Sigval » o.s.v. men skjelden eller aldri disse to «Norse Variant» og «Anita».
  Jeg har prøvet å få tak i boka om «Norse Vartiant». men ikke lykkes. Jeg hadde et eksemplar som ble lånt bort men aldri returnert .Fortsatt på leting etter boka. Jeg var ombord i «Norse Variant» en tid før forliset men var avmønstret og ventet familieforøkelse da dette skjedde . Derfor på land / ferie. men mistet mange tidligere skipskamerater , deriblant forlovere fra bryllup/vielse i sjømannskirken i Hamburg. Jeg ble gledelig overrasket da jeg oppdaget at det hadde vært minnestund i Virginia Park.og avduket en statue laget av Ørnulf Bast.
  Stor honnør til de som har tilvirket minnesider..Takk! Tragedien er aldri glemt.
  Hilsen Ex: 2. maskinist Eigil R. «Norse Variant»
  Feb.2019

 3. Jeg kan ikke huske at en overlevde, før i dag på Facebook på Norske Skip. jeg seilte selv i den tiden skulle til å reise ut igjen på gasstanker Vestri. Mulig jeg blander Anita og Norse Variant. En fantastisk historie.

 4. Hei.Dette husker jeg godt,jeg var motormann på m/s «Dagrun» som gikk ut fra Boston og traff samme orkanen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *