Åtseldyr av Eystein Hanssen

ÅtseldyrTittel: Åtseldyr
Forfatter: Eystein Hanssen 
Utgitt på Cappelen Damm 2013
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

«Hodet…» sa Elli og lette etter en fortsettelse på resonnementet. […]
Elli kremtet. «Det er to muligheter: Enten er det dødsårsaken, eller så er det skilt fra resten av kroppen post mortem».
«Krimteknikerne var jo ganske klare på at det ikke var bevegelser i bakken der.»
«Vi får gjennomgå jordkjelleren. Kanskje det er gravd ned et annet sted.»
Elli sukket oppgitt. Helt i starten av en sak var det alltid masse venting. Krimteknikere, rettsmedisinsk, DNA-analyser, sjekking mot registrene. En uendelighet av prosedyrer og rutiner.
«Men om en drapsmann har mulighet til å kvitte seg med et hode,» sa hun og skottet bort på Nereng, «ville han ikke like gjerne ha kvittet seg med hele liket?»
Nereng nikket forsiktig. «Jo… kan det være et rituelt drap?»

Elli Sunee Rathke og hennes makker Jan Nereng blir tilkalt når det blir funnet et skjelett i en jordkjeller under en bygård i Oslo. Mens de leter etter spor, oppdager de flere ganger og hulrom…
Etterforskningen dras sakte lenger under bakken, til klaustrofobiske tunneler og glemte bunkere, en verden der dyr mishandles og mennesker tas av dage. Elli må inn et sted der bare morderen kjenner utgangene. Hun må redde liv.

Og endelig var Elli og Jan tilbake! Bøkene til Eystein Hanssen har jeg fult med glede siden starten – og dette tror jeg jammen meg var den aller beste av dem!

Handlingen i denne boken er utrolig spennende og til tiden kjempe-ekkel idet det jaktes nede i Oslos hemmelige nettverk av tunneler og bunkere. Boken handler for det aller meste om selve saken og etterforskningen av denne, og veldig lite utenom – som ofte gjør at spenningen dabber noe av. Litt må det jo være skal karakterene få litt kjøtt på beina, men denne gangen er det akkurat passe.

I tillegg setter Eystein Hanssen søkelyset på to andre viktige samfunnstemaer: adopsjon og da spesielt den litt lysskye utgaven av denne. Og det andre er bruken av au pair-jenter fra østen… som ofte (men ikke alltid) behandles som rene slaver og som av grunner vi ikke er i stand til å forstå, reiser fra sin familie i hjemlandet for å tjene penger.

Disse historiene utgjorde et krydder i boken som jeg syntes beriket den veldig – spesielt når trådene tvinnes sammen mot slutten og alt kommer til en løsning. Og slutten var forresten fantastisk actionfylt og pulsøkende – her leste jeg meg febrilsk videre for å se hvordan det gikk.

En utrolig spennende og bra bok fra første til siste side, og den havner helt i toppsjiktet av bøker jeg liker best!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *