Aschehoug høsten 2013

Nå har Aschehoug Forlag offentliggjort sin høstliste, og jeg har plukket ut en samling bøker som jeg gleder meg til. Alle bokomtaler er hentet fra forlagets hjemmeside.

Noen har endelig funnet megNoen har endelig funnet meg av Runo Isaksen (kommer 23.08.13)
Ask, fotograf, bosatt i Bergen, har nettopp holdt en utstilling til minne om søsteren Lisa, som døde under tragiske omstendigheter. Samtidig er han, etter bruddet med sin ekskone, opptatt av spørsmål som: Hvordan etablere et bedre og mer ekte liv? Hvordan få kjærligheten til å vare? Bak hans rygg har kjæresten Sally tatt kontakt med sentrale personer i Asks liv og bedt dem om å skrive brev til ham, der de forteller om seg selv og om møter med ham som har vært viktige for dem. Gjennom disse brevene bretter det seg ut ulike skjebnehistorier: som tante Signes sterke og vonde beretning om lengsel og tapt kjærlighet, sønnen Davids kjærlighetsaffære med sin dobbelt så gamle lærerinne, og ekskona Bentes ganske spesielle prosjekt for å danne seg et bilde av eksmannens nye kjæreste. Det handler om å gjøre noe med livssituasjonen sin, og våge å bli sett, våge å bli funnet.

På ville veierPå ville veier av Cheryl Strayed (kommer 26.08.13)
På ville veier er Cheryl Strayeds egen historie. 22 år gammel raser livet hennes sammen. Moren blir syk og går bort etter få uker, bare noen og førti år gammel. Familien spres for alle vinder. Cheryls liv fylles med stoff, utroskap og angst. Fire år senere når hun bunnen og tar en vill og impulsiv beslutning: Hun vil gi seg ut på en vandring langs hele California, fra Mexico i syd til den kanadiske grensen i nord.
På ville veier handler om denne avgjørende turen. Cheryl går alene gjennom snø og ørken, i for små støvler og med en tung ryggsekk, hun møter klapperslanger, bjørner og andre vandrere – de som blir venner for livet og de som vil utnytte en ung kvinne alene på tur.
På ville veier forteller historien om hvordan Cheryl finner ny mening med livet. Hun begur seg ut i villmarken og ender med å finne hjem. Strayed (som betyr bortkommen) forteller fandenivoldsk, varmt og ærlig om sitt livs vandring. Historien berører og imponerer.

Og festningen hadde ni tårnOg festningen hadde ni tårn. En afghansk oppvekst av Qais Akbar Omar (kommer 26.08.13)
Og festningen hadde ni tårn er en fengslende og personlig beretning fra Afghanistan. Det er den 29 år gamle Qais som forteller historien om sitt liv, som også er historien om hvordan de siste tretti årene i Afghanistan kan ha fortont seg for folk i landet på et mer generelt plan.
Qais begynner med bakgrunnen for boken: Han ønsker å vise verden et annet bilde av Afghanistan enn krig, ødeleggelser, fattigdom og Taliban-styre. Qais kommer opprinnelig fra en velstående familie, der de fleste har god utdannelse. Han legger derfor også vekt på poesi, familieliv, tradisjoner, nomadeliv, naturen og skolegang. Ikke desto mindre er det de hendelsene som er knyttet til de ulike krigsperiodene som berører sterkest, og som går mest inn på en som leser.

CasanovasyndrometCasanovasyndromet av Øystein Wiik (kommer 02.09.13)
Boston, USA: Den norske Harvard-studeten og roeren Georg Johnsson blir drept under Head of the Charles-regattaen. Ved den siste broen før målområdet ryker wiren som holder et banner oppe og kutter hodet av unge Georg som sitter fremst i båten. Slik ser det i alle fall ut. Saken blir henlagt som en ulykke.
Oslo: Brudgommen Peter Werring forsvinner sporløst fra sitt eget bryllup. Skandalen er et faktum for bruden, Cathrine Price. Tiden får, og Peter dukker ikke opp igjen. Cathrine ber sin eksmann, Tom Hartmann, om å lete etter ham. Oppdraget fører Tom til Venezia og inn i en mørk verden der erotikken og kunsten å forføre dominerer. Det viser seg at flere av kvinnene Peter Werring har vært i kontakt med dør etter kort tid. Er det noen sammenheng mellom Werrings affærer og dødsfallene? Og har den unge roeren i Boston noe som helst med saken å gjøre?

TheresTheres av Steve Sem-Sandberg (kommer 09.09.13)
Theres er en bok om Ulrike Meinhof, en av nøkkelfigurene bak Baader-Meinhof-gruppen, en terroristorganisasjon som virket i Tyskland fra begynnelsen av 1970-tallet. Ulrike Meinhof var middelklassejenta, den engasjerte journalisten som mistet troen på muligheten til å påvirke systemet, tobarnsmammaen som døde i fengselet.
Theres, som var Ulrike Meinhofs dekknavn, er blitt en intens og personlig skildring av en tid og et menneske. Man var fortsatt preget av krigens grusomheter og nazismens maktmisbruk. Ulrike Meinhof vokste opp med disse historiske erfaringene, og koblet til 60-tallets frihetslengsel og enkelte dramatiske hendelser, legges grunnlaget for hennes kanskje paradoksale skjebne. 

Frykten har et ansiktFrykten har et ansikt. Rapport fra et krigsherjet Colombia av Kristina Johansen (kommer 08.10.13)
Hva gjør krig med folk og hvordan klarer de å overleve? Frykten har et ansikt handler om den væpnede konflikten i Colombia, om grove menneskerettighetsbrudd og konsekvensene av en kontroversiell sikkerhetspolitikk.
I 2002 ble Álvaro Uribe valgt som president med løfte om å knuse geriljaen, som på denne tiden kidnappet tusenvis av mennesker. Samtidig massakrerte de regjeringsvennlige paramilitære gruppene forsvarsløse småbønder i avsidesliggende landsbyer. Samfunnet var rammet av frykt, og Uribe lovet å gå colombianerne sikkerheten tilbake. Han klarte det et stykke på vei. Antall kidnappinger gikk ned, geriljaledere ble drept, og organisasjonene ble svekket både politisk og militært. en Uribe evnet ikke å skape fred eller trygghet for alle. I tillegg ble det avslørt at en rekke politikere som støttet Uribe samarbeidet med de paramilitære gruppene. Hæren etterforskes for å ha tatt livet av over 2000 sivile og utgitt dem for å være «falne opprørere».
Med utgangspunkt i mennesker som har kjent disse dramatiske hendelsene på kroppen, tar boken leseren med på en reise gjennom Colombias konfliktfylte hverdag og mangfoldige landskap der fu får møte krigens mange ofre og deres modige kamp for å overleve. 

En tanke om “Aschehoug høsten 2013

  1. Spennende utgivelser:) Noen har endelig funnet meg, Og festningen hadde ni tårn. En afghansk oppvekst , Casanovasyndromet og Frykten har et ansikt synes jeg alle virket interessante:) Takk for tips!:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *