Arnaldur Indridason – samleinnlegg

Jeg fikk da endelig begynt på bøkene av denne islandske forfatteren, jeg vet ikke helt hvorfor jeg hadde litt vegring mot å lese dem – tror det var det islandske. Men det var definitivt smart av meg å endelig begynne – litt varierende kvalitet, selvfølgelig – som alle krimserier- men alt i alt en veldig god serie krimbøker hvor spenningen ligger like mye i hver sak (avsluttende i hver bok) som i hovedpersonenes private liv og levnet.

Myren (anmeldt tidligere)

Gravstille – I en barnebursdag sitter en toåring å tygger på et bein. Men det stammer ikke fra en kotelett, men fra et menneskeskjelett Beinet kommer fra en byggetomt like ved. Politiet blir tilkalt, og finner minst ett skjelett nedgravd på tomta. En analyse slår fast at beina er omkring 50 år gamle. Dermed får ikke saken noen prioritet hos politiet, den overlates til arkeologene.
Men Erlendur klarer ikke å slippe tanken på hva som hendte den gangen. Noe med måten skjelettet ligger på, med den ene hånden som strekker seg opp mot jordoverflaten, får ham til å tro at den som ble begravd der var i live da det skjedde. Denne tanken skaper et raseri og en avmakt i ham som gjør ham fast bestemt på å finne ut av dette mysteriet.

Røsten –  Gulli står alene på scenen i kinoen i Hafnarfjördur. Han har stemme som en liten engel nå skal han holde solokonsert. Men da han åpner munnen, sprekker stemmen. En barnestjerne slukner der og da, og skal aldri tennes igjen.
Nesten førti år seinere, i et trist kjellerrom på et av Reykjaviks store hoteller, finner en av stuepikene en knivstukket julenisse med buksene på knærne, iført kondom nedentil. Det er bare noen få dager igjen til jul og hotellet er stuvende fullt av gjester fra inn- og utland. Det siste direktøren ønsker er at ryktene om en død julenisse i kjelleren skal begynne å løpe.

Vannet – Vannet synker i innskjøen Kleifarvatn på Island. På merkverdig vis lekker det ut slik at stadig mer av sjøbunnen kommer til syne. Det gjør også et skjelett. Fastbundet til en gammeldags kortbølgesender av russisk fabrikat og med hull i kraniet. Erlendur og de andre etterforskerne må spørre seg om hvordan og ikke minst når, mannen havnet i sjøen.

Vinterbyen – En mørkhudet gutt blir funnet død og fastfrosset i en blodpøl utenfor en blokk i Reykjavik. Erlendur og kollegene hans går i gang med etterforskningen, men møter atskillig motvilje i jakten å den som har etterlatt gutten i snøen for å dø. En dopdealende innvandrergjeng, en rasistisk lærer og en gammel sedelighetssak er blant sporene som dukker opp underveis.

Fjellet – En iskald høstkveld blir en kvinne funnet død. Hun har hengt seg i sommerhuset sitt. Maria hadde aldri kommet over morens dødsfall for to år siden, og hadde vært plaget av depresjoner. Alt tyder på at hun har tatt sitt eget liv. Men Erlendur klarer ikke å slå seg til ro med den konklusjonen.
På eget initiativ begynner han å grave i saken. Parallelt jobber han med to gamle forsvinningssaker, også dette er uoffisiell etterforskning. Samtidig som han nøster opp fortidige tråder i ofrenes liv, blir han konfrontert med det som er uoppgjort i sin egen tilværelser- og de store spørsmålene om liv, død og tro.

Irrganger – Runòlfur blander et stoff i drinken han spanderer på en kvinne på et utested i Reykjavik. Et par dager senere blir han funnet drept i leiligheten sin. De få sporene politiet finnet tyder på at morderen er en kvinne. Etterforsker Erlendur Sveinsson er på ferie og kollegaen Elinborg må ta saken. Hun sliter med sakens manglende ledetråder, men så begynner hun å grave i avdødes fortid, og det fører henne inn i en labyrint av løgn, bygdesladder og personlige tragedier.

Anger – Sigurdur Olli (Erlendurs kollega) får en telefon fra en kompis med spørsmål om hjelp. Kompisen har et vennepar som er utsatt for pengeutpressing etter å ha deltatt i partnerbytte. Sigurdur Olli går med på å kontakte Sigurlina og Ebeneser paret som står bak utpressingen. Da han ankommer hjemmet deres finner han Sigrulina død. En mann med balltre flykter fra åstedet.
Så dukker det opp en sliten og stakkarslig alkoholiker som har opplysninger om pedofile overgrep.

2 tanker om “Arnaldur Indridason – samleinnlegg

  1. Tilbaketråkk: Arnaldur Indridason – samleinnlegg : Norske bokblogger

  2. Så gøy å lese (nesten) alle bøkene i tett rekkefølge. Jeg skal til Island i sommer og angrer nesten på at jeg har lest dem allerede, må finne meg en alternativ forfatter som skriver spennende om øyen 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *