Året uten sommer av Erika Fatland

Året uten sommerTittel: Året uten sommer
Forfatter: Erika Fatland
Utgitt på Kagge Forlag 2012
Kilde: Lesereksemplar fra forlaget

De tre siste ukene av juli hersker fellesferien, som er helliget den korte, nordiske sommeren. I disse ukene er hele landet opptatt med å få mest mulig ut av den, uansett hvordan været er. Man drar til hytta, til musikkfestivaler, på camping, på vandretur i fjellet, på tokt med fritidsbåten langs kysten. Eller man drar ut av landet. Eller man blir i byen og nyter at den er folketom og rolig.
…eller man drar på sommerleir…

22. juli og den påfølgende rettssaken og 22. juli-kommisjonens rapport har allerede, og  kommer til å føre til mange bøker, både øyenvitneskildringer fra de som opplevde dramaet selv, og profesjonelle som på en eller annen måte forsøker å komme fram til en forklaring på hvorfor og hvordan dette kunne skje. Jeg har lest flere av disse allerede, og selvfølgelig er det den samme historien man leser – bare med litt forskjellige perspektiver hver gang. Men dette kan etter min mening ikke leses for mye – jeg blir ikke lei fordi jeg synes det er viktig å forsøke å forstå.

Erika Fatland utvider perspektivet i denne boken, ved å se terrorangrepet i Oslo og på Utøya i sammenheng med lignende hendelser internasjonalt. Oklahoma i USA, Beslan i Kaukasus og Winnenden i Tyskland er alle steder som også har opplevd forferdelige terroraksjoner – og ligner mye på det Anders Behring Breivik utførte i Norge.
I samtaler med så vel etterforskere som politiske ekstremister, føres vi inn i det gåtefulle mentale landskapet der gjerningsmenn av typen «ensomme ulver» holder til.

Jeg likte denne boka veldig godt, fordi forfatteren tar oss med ut i verden og setter dette i sammenheng med andre ting – i tillegg til å fortelle historien til de overlevende og de etterlatte.

Tittelen «Året uten sommer» er så riktig – sommeren 2011 var virkelig ikke der. Og ikke bare på grunn av det begredelige været, men sommeren ble bare borte etter den 22. juli, det ble mørkt og trist og uvirkelig – og vi kan bare håpe at sommeren kommer tilbake, for alle, på ett eller annet tidspunkt.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *