Åpne sår av Gillian Flynn

Åpne sårTittel: Åpne sår
Forfatter: Gillian Flynn

Originaltittel: Sharp Objects
Oversatt av: Stian Omland
Utgitt på Font Forlag 2013

Kilde: Biblioteket

Da søsteren min omsider døde, var jeg på en måte takknemlig. Jeg syntes det var som om hun var blitt kastet litt uferdig inn i denne verdenen. Hun var ikke klar for tilværelsens byrde. Folk hvisket trøstende om at Marian var kalt hjem til himmelen, men mor nektet å la seg avlede fra sorgen. Den er en hobby for henne den dag i dag.

Camille Preaker jobber som journalist i en annenrangs avis i Chicago og har nettopp blitt skrevet ut fra et lengre opphold på psykiatrisk institusjon. Hele kroppen hennes er dekket med arr etter at hun har kuttet ord inn i kroppen sin.

På hennes hjemsted blir to små jenter funnet drept, og hun blir sendt tilbake dit av sjefen sin for å forsøke å få en god historie som kan føre til at avisen øker sine salgstall. Det er ikke sikkert at det er så bra for Camille å komme tilbake til hjemtraktene, og sin mor – kuttingen har ikke kommet uten grunn. For å overleve og for å komme videre med saken hun skal skrive om viser det seg at Camille må gjenåpne gamle sår.

Dette er Gillian Flynns debutroman (men den andre som er utgitt på norsk). Den er genialt skrevet, med karakterer som viser dybde og som vi blir kjent med på godt og vondt. Hovedpersonen, Camille, er en fascinerende skikkelse og det er nok historie i hennes liv til at boka er verdt å lese bare av den grunn. Familieforholdene er intense og så dysfunksjonelle at det til tider er er nærmest sjokkerende å lese. Selv om vi til og med vet at det kan forholde seg slik i virkeligheten.

Krimgåten isolert sett er kanskje bare middelmådig – før side 100 hadde jeg min teori om gjerningsmann og teori klar – alternativet til denne teorien dukket opp litt over halvveis; og det skulle vise seg at jeg traff blink! Men fordi historien går så mye dypere enn dette, var dette (sjeldent nok) ingen skuffelse! Boka var mer enn leseverdig nok, selv om jeg gjennomskuet løsningen såpass tidlig.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *